latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:09 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Osobe sa Daunovim sindromom imaju potencijal; Uskoro predstavljanje i pozitivnih primjera

Ustanova socijalne zaštite Daun sindrom centar Banjaluka i Medicinski fakultet iz Foče odsjek Defektologija organiziovali su on lajn radionicu pod nazivom "Ciljana rana intervencija i socijalna rehabilitacija djece i odraslih osoba sa Daunovim sindromom i njihovih roditelja-staratelja".
Daun sindrom centar - radionica - Foto: RTRS
Daun sindrom centar - radionicaFoto: RTRS

Sa katedre za razvojne poremećaje bile su Bojana Mastilo i Ivana Zečević, a katedru za logopediju predstavljale su Bojana Vuković i Slađana Ćelesan.

U on lajn radionici bile su i mlade osobe od tri do pet godina, kao i mladi bračni par koji imaju blizance od kojih je jednom dijagnosticiran Nikolaidesov Baraitserov sindrom, jedan od rijetkih u svijetu, a u BiH je poznat samo njihov slučaj, dok je u svijetu nešto više od 200 osoba registrovano.

Roditelji odraslih osoba sa Daunovim sindromom koje su prolazile socijalnu rehabilitaciju i radno osposobljavanje iznosili su svoja zapažanja kod napretka njihove djece u odnosu prije nego su krenuli na socijalnu rehabilitaciju.

Svi su zajedno potvrdili da su njihova djeca, sada zaista u pravom smislu odrasli, integrisani su, radno osposobljeni. Postali su međunarodno priznati sportisti, glumci sa iskustvima igranja svojih predstava, muzičari, likovni umjetnioci, inovatori, učesnici kviza znanja sa ne baš laganim pitanjima za bilo koga, postali su pčelari, vrtlari, mladi herbalisti, makrobiotički kuhari i još puno toga što su prolazili kroz program socijalne rehabilitacije koje sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka. 

Roditelji su posebno naznačili da su njihova djeca koja su rehabilitovana u Daun sindrom centru Banjaluka, tu pozitivnu energiju prenijeli i na njih i da su ih promjenili i srušili im predrasude i podigli svijest, kako roditelja tako i njihove šire porodice, poznanika i okruženja uopšte.

Mladim roditeljima to ulijeva ogromnu nadu kada vide da osobe sa Daunovim sindromom su ljudi koji pokazuju da imaju potencijal i kojeg iskazuju kroz velike aktivnosti koje sprovodi Daun sindrom centar Banjaluka, koji je počeo sa gradnjom dvije otvorene Komune, jednu u Banji Vrućici, drugu na Јahorini.

- Danas nam se u radionicu putem video linka uključila osoba sa Daun sindromom koja je majka 24 godišnje djevojke koja je završila školovanje i radno angažovana. Majka je zaradila svoju penziju, udala se rodila kćerku, napravila sa mužem svoju kuću i žive u srećnoj porodici. Јedan svetao primjer i budi veliku nadu za sve osobe sa Daun sindromom i njihove roditelje - saopštili su iz Daun centra.

Uskoro ova majka dolazi u Banjaluku sa svojom porodicom, jer želi da predstavi svoju životnu priču.