latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:46 ⇒ 09:49 | Autor: SRNA

Zelić: Rigorozne provjere "Fajzera" i "Bajonteka"

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije provjerava vrlo rigorozno i temeljno dokumentaciju kompanija "Fajzer" i "Bajontek", koju su predale za registraciju vakcine protiv virus korona u Srbiji, izjavio je predstavnik ove agencije Pavle Zelić.
Vakcina (Foto: Shutterstock) -
Vakcina (Foto: Shutterstock)

Zelić je naglasio da će eksperti Agencije proučavati sve faze testiranja, a naročito one koje se odnose na klinička ispitivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbjednost vakcine.

- Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama sveta. Mnoge agencije nisu dobile ovakvu priliku, naši eksperti već procenjuju dokumenta - rekao je Zelić.

On je dodao da se radi timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio provjeren, jer od toga zavise životi.

- Moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li vakcina ima osobine koje se zaista tvrde - istakao je Zelić za RTS.

Prema njegovim riječima, prijemom dokumentacije "Fajzera" i "Bajonteka" o vakcini protiv virusa korona, Srbija se svrstala među najrazvijenije zemlje svijeta koje same odlučuju o svojoj sudbini.

- Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost. Moći ćemo kritički da procijenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina", rekao je Zelić.

Kompanije "Fajzer" i "Bajontek" predale su dokumentaciju za registraciju u Srbiji vakcine protiv virusa korona koja je, prema ranije saopštenim podacima, efikasna 95 odsto.