latinica  ћирилица
03/12/2020 |  09:47 ⇒ 09:48 | Autor: SRNA

"Čast otadžbine": Visoki predstavnik služi se politikom dvostrukih standarda

Udruženje "Čast otadžbine" ocijenilo je da se posljednji visoki predstavnik u BiH, dobro plaćeni službenik OHR-a Valentin Incko, ponaša kao "okupatorski guverner" i "pun mržnje prema Srbima" služi politikom dvostrukih standarda
Logo "Čast otadžbine" - Foto: Screenshot
Logo "Čast otadžbine"Foto: Screenshot

Udruženje navodi da je svaki Inckov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN bio na štetu srpske strane, a da je posljednji, u kojem je trebalo da sumira rezultate u proteklih 25 godina, u najvećem dijelu bio izvještaj o predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i o želji da ga uklone iz političkog života BiH.

- Pun je mržnje prema Srbima, a apsolutno pristrasan prema Bošnjacima. Njega su podržali ambasadori nekih zapadnih zemalja /SAD, Engleska, Nemačka/ gde se vidi pripremljen i jedinstven stav protiv Srba. Čudi nas da nemački ambasador nije naučio iz nemačke istorije da se Srbima ne može bilo šta naređivati - ističe "Čast otadžbine".

U saopštenju se dodaje da Dejtonski sporazum, osim mira nije donio ništa dobro Srbima u BiH, koji su ga branili radi mira u kući, dok su Bošnjaci stalno tražili da se ukine Republika Srpska i time pokušali srušiti temelj Dejtona.

"Čast otadžbine" navodi da je Incko pod velikim uticajem bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića i njegove SDA, i da se "upinje" da Srbima nametne zakon o zabrani negiranja genocida, pravdajući svoje nastojanje time da takav zakon postoji u Austriji.

- Pa, naravno gospodine Incko, Austrija je bila u sastavu Hitlerovog Vermahta i zajedno su pravili genocide, a Republika Srpska nije počinila genocid u Srebrenici - naglašava se u saopštenju.

"Čast otadžbine" ističe da je deklaracija SDA o Srebrenici "ubitačan atak na Dejtonski sporazum" i ukazuje da je riječ o stranci koja u srži svog političkog programa ima zloglasnu "Islamsku deklaraciju".

Udruženje upozorava da je pritom, pristrasnost Incka bošnjačkoj strani "evidentna i očigledna".

"Čast otadžbine" ukazuje da se visoki predstavnik ne oglašava na ovakvo širenje mržnje i svakodnevne Izetbegovićeve prijetnje ratom ukoliko bi došlo do odvajanja Republike Srpske.

Udruženje primjećuje da, s druge strane, Incko prijeti sankcijama ili optužuje institucije Republike Srpske za rušioce Dejtona, kada Dodik, reagujući na "bošnjačke mahinacije", zaprijeti povratkom na izvorni Dejton, izlaskom Srpske iz sastava BiH ili pomenu nelegalni ustavni sud.

Osvrćući se na tvrdnje bošnjačkih glasila u Sarajevu, "a nekih i u Srbiji" o tome da su se Dodik i Čović obrukali u Savjetu bezbjednosti, "Čast otadžbine" navodi da i u srpskim redovima u Republici Srpskoj ima "miševa koji podržavaju hajku" protiv Dodika i Republike Srpske i tvrde da je izazvao i razljutio OHR svojim izlaganjem.

- Umjesto što se šlihtaju sarajevskoj čaršiji i stranim ambasadama u Sarajevu bilo bi poželjnije i korisnije da kažu svom narodu šta nije istina u izlaganju gospodina Dodika. Mi se ponosimo ljudima koji imaju hrabrosti da iznesu istinu, a miševima savetujemo da ne izlaze iz mišije rupe dok "strašnog OHR-a" ne prođe ljutnja - zaključuje "Čast otadžbine".