latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:00 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Lukač - Vulin: Svako ugrožavanje mira u Srpskoj ujedno i ugrožavanje mira u Srbiji (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sastao se danas u Banjaluci sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.
Sastanak Lukača i Vulina - Foto: RTRS
Sastanak Lukača i VulinaFoto: RTRS

Razgovarano je o unapređenju saradnje te zajedničkoj obuci kadrova.

Dva ministra su razgovarala o aktuelnim bezbijednosnim temama u regionu, migrantskoj krizi, kao i zajedničkoj borbi protiv terorizma i svih vidova kriminaliteta.

Lukač je rekao da je važna saradnja u oblasti organizovanog kriminala jer je neophodno spriječiti kriminalce u njihovom skrivanju od potjernica i zaobilaženju zakona. On smatra da je borba protiv terorizma veoma bitna i da će biti nastavljena razmjena podataka.

Ističući da je na sastanku dogovoren nastavak uspješne saradnje i da je Srbija pružila pomoć Srpskoj kada je riječ o školovanju policijskih kadrova, Lukač je naglasio da će saradnja izmeću specijalnih antiterorističkih jedinica i žandarmerije biti nastavljena putem zajedničkih vježbi i razmjene opreme.

- Možemo da računamo na pomoć MUP-a Srbije i kada je riječ o obuci kadrova iz Srpske, poput poligrafiste koji se obučava uz pomoć stručnjaka MUP-a Srbije. Takođe, postoji i saradnja kada je riječ o konjičkim jedinicama - jedan broj naših ljudi je prošao obuku zajedno sa konjičkom jedinicom MUP-a Srbije - rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je formirana helikopterska jedinica MUP-a Srpske i ubrzo dolazi prvi helikopter marke "amsad", te naveo da je ekipa pilota i tehničara završila tromjesečnu obuku u Rusiji a da sljedeće godine stiže drugi, a potom i treći helikopter. na osnovu potpisanog ugovora.

Lukač je najavio i potpisivanje ugovora dva ministarstva o zajedničkoj daradnji i obuci pilota i tehničara.

- Sprovodeći dogovor između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika svaki ministar svoju posjetu mora da učini svom narodu i svojoj Banjaluci. Јa imam to zadovoljstvo i čast da budem u Banjaluci kao ministar unutrašnjih poslova i ističem spremnost za nastavak saradnje i unaprijeđenje saradnje MUP-a Srbije i MUP-a Republike Srpske - izjavio je Vulin.

Naglasio je da je svako ugrožavanje bezbjednosti i mira u Srpskoj ujedno i ugrožavanje bezbjednosti i mira u Srbiji.

- Svaka nesreća koja se desi u Srbiji podjednaka je nesreća za građane Srpske. Imamo obavezu da sarađujemo, da svakodnevni život učinimo bezbjednim i sigurnijim - rekao je Vulin.

Ovo je prva zvanična posjeta Vulina kako je postao ministar unutrašnjih poslova Srbije.