latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:26 ⇒ 18:59 | Autor: RTS

Počinje Evropsko prvenstvo za rukometašice, Srbija u Grupi C

Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje danas i igraće se do 20. decembra u danskim gradovima Herningu i Koldingu. Srbija će se takmičiti u Grupi C, zajedno sa selekcijama Holandije, Mađarske i Hrvatske.
Rukometašice Srbije i Norveške (foto:mozzartsport) -
Rukometašice Srbije i Norveške (foto:mozzartsport)

Šampionat Evrope bio je pod velikim znakom pitanja, pošto je dvije nedelja pred početak Norveška kao domaćin, odustala od ogranizacije zbog sitaucije izazvane koronavirusom.

Danska je prihvatila potpunu organizaciju, pa će ovo EP biti prvo kontinentalno takmičenje u nekom kolektivnom sportu koje će se održati u pandemijskoj 2020. godini.

U specifičnim uslovima i strogim pravilima, rukometašice će biti smještene u "crvenom mjehuru", u kom je kretanje dozvoljeno samo u okviru hotela i dvorane, a sve u cilju da se mogućnost zaraze koronavirusom svede na minimum.

Izabranice Ljubomira Obradović trebalo je u utorak da stignu u Dansku, ali su problemi u vezi sa testiranjima odložili put, te su jutros su krenule u Kolding, gdje će sutra od 20.30 početi nastup na EP, duelom protiv Holandije.

Srbija igra u grupi C, zajedno sa Holandijom, Mađarskom i Hrvatskom, a mnogo optimizma i nade polažu na ovaj šampionat.

Iako su posljednju zvaničnu utakmicu rukometašice Srbije odigrale prošle godine u decembru na Svjetkom prvenstvu u Јapanu, kada su u borbi za peto mejsto poražene od Crne Gore, osokoljene uspjehom koji ih je odveo u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, žele da nastave kontinuitet dobrih rezultata i na EP u Danskoj i nadaju se visokim dometima.

Boje Srbije u Danskoj braniće:

golmani: Katarina Tomašević, Јovana Risović, Kristina Graovac;

leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, Timea Milošević;

pivoti: Dragana Cvijić, Slađana Pop-Lazić, Јovana Milojević, Јelena Agbaba;

desna Krila: Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić, Ana Kojić;

bekovi: Јovana Stoiljković, Јelena Trifunović, Јovana Јovović, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Kristina Liščević, Јelena Lavko, Anđela Јanjušević i Marija Agbaba.

Nakon duela sa Holandijom, naredni rivali biće Mađarska u nedelju od 16 sati, a sa Hrvatskom se sastaju sljedećeg utorka od 18:15.

Po tri najbolje ekipe iz svake grupe nastaviće takmičenje u drugoj fazi, u kojoj se grupa u kojoj su srpske rukometašice ukršta sa grupom D, gde su Rumunija, Norveška, Nemačka i Poljska.

Titulu šampiona brane rukometašice Francuske.

Na šampionatu Evrope takmiče se:

Grupa A (Herning): Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija

Grupa B (Herning): Rusija, Švedska, Španija, Češka

Grupa C (Kolding): Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska

Grupa D (Kolding): Rumunija, Norveška, Nemačka, Poljska