latinica  ћирилица
03/12/2020 |  12:59 | Autor: SRNA

Srbija ne propušta migrante prema BiH

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin istakli su danas da Srbija namjerno ne propušta migrante prema BiH.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Lukač je rekao da ne može potvrditi navode da Srbija namjerno propušta migrante prema BiH.

- Sada je činjenica da se određeni broj migranata vraća u Srbiju, jer očekuju da će imati bolje uslove za smještaj nego u BiH. Imamo dvosmjeran prelazak granice, jer migranti djeluju u skladu sa sopstvenim interesima i boljim uslovima - rekao je Lukač novinarima nakon sastanka sa Vulinom.

On je podsjetio da je oko 100 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/, sa Graničnom policijom BiH, angažovano na zaštiti istočne granice Srpske i BiH, odnosno granice sa Srbijom.

- Migranti ne koriste legalne granične prelaze BiH i Srbije, nego nelegalne u trenucima kada je vodostaj Drine nizak. Ne možemo pričati o tome da neko iz Srbije organizovano propušta migrante u BiH - kaže Lukač.

On je podsjetio da Policija Srpske pod kontrolu stavlja migrante i predaje ih nadležnim organima.

Vulin kaže da je Srbija jedna od najuspješnijih zemalja u Evropi u hapšenju krijmučara ljudi.

- Mi se protiv ovoga, i svakog oblika kriminala uporno borimo. Srbija je ponosna na sistem za prihvat migranata i svi koji su u okviru ovoga su pod kontrolom - rekao je Vulin i podsjetio da se u velikim policijskim akcijama privode migranti koju su van kampova.

On kaže da Srbija ne propšuta migrante u BiH, niti na bilo koji način ugražava bilo čiju bezbjednost i podsjetio da je MUP Srbije nedavno, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, uhapsio Marokanca koji se sumnjiči da je poničino ubistvo u sarajevskom naselju Ilidža.