latinica  ћирилица
03/12/2020 |  13:50 ⇒ 20:29 | Autor: SRNA

Dodik: Spoljno-politička orijentacija Srbije pomaže cijelom regionu (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sve ono što Srbija, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, čini u pogledu regionalne stabilnosti, nešto što pomaže cijelom regionu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Mi pozdravljamo takvu spoljno-političku orijentaciju Srbije. Veoma smo zadovoljni našim međusobim odnosima i našim stepenom saradnje - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Dodik je podsjetio da je prije nekoliko dana Vlada Srbije doznačila vlastima Srpske 20 miliona evra pomoći za rješavanje pitanja vezanih za pendemiju virusa korona, te izrazio zahvalnost i Vladi Srbije i predsjedniku Vučiću.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je posjeta Republici Srpskoj prva inostrana posjeta Vulina u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, što je, kako je naveo, dio ranije dogovarane politike o međusobnim posjetama.

- Smatramo da smo uspostavili jedan ozbiljan okvir saradnje koji u ovom segmentu podrazumijeva sve aktivnosti i mjere koje idu za tim da se obezbijedi stabilna i sigurna bezbjednosna sredina i u Srbiji i u Srpskoj - naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, saradnja se na operativnom dnevnom nivou odnosi na operacije koje imaju policije, što daje rezultate.

- Ono što zajedno moramo učiniti jeste da našim ljudima ponudimo osjećaj stabilnosti, bezbjednosti i neugrožavanja od bilo kakvih nezakonitih i drugih postupaka bilo koga - rekao je Dodik i dodao da se saradnja osim policija Srpske i Srbije, ostvaruje i sa bezbjednosnim agencijama u BiH.

Dodik je podsjetio da je zahvaljujući koordinacijama ostvarenim kada je Vulin bio ministar odbrane, Predsjedništvo BiH nedavno donijelo odluku o održavanju zajedničke vojne vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači.

- U postupku je usaglašavanje detalja i vjerujem da ćemo i nas dvojica biti na toj vježbi kao dokaz mogućnosti saradnje i doprinosa stabilizaciji ukupnih odnosa i prilika na polju bezbjednosti - naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da se vojna vježba na Manjači odnosi na Vojsku Srbije i Oružane snage BiH, te da se obavlja u oblicima koji su potrebni za regionalnu saradnju.

- Niko ne bi trebalo da se boji takve vježbe niti u njoj ima bilo kakve poruke osim da se pokaže sposobnost da se protiv opasnosti od terorizma i svih drugih može zajednički djelovati - rekao je Dodik i dodao da vježba nema veze sa NATO-om.

Dodik je zahvalio Vulinu na pažnji prema Srpskoj, dodajući da je ostvarena saradnja visoka, puna povjerenja i usmjerena ka rješavanju otvorenih pitanja za ljude i u Srpskoj i u Srbiji.