latinica  ћирилица
03/12/2020 |  14:21 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Zagreb dobio dvije opomene od Evropske komisije

Evropska komisija uputila je Hrvatskoj dva obrazložena mišljenja i dvije službene opomene zbog povrede prava Evropske unije.

Hrvatskoj je upućeno obrazloženo mišljenje zbog neprimjenjivanja pravila EU o pružanju informacija o multimodalnim putovanjima na nivou EU, dok se drugo odnosi na provođenje Direktive o bezbjednosnim mjerama u glavnim tunelima.

Dat joj je rok od dva mjeseca da odgovori na obrazloženo mišljenje i obavijesti Evropsku komisiju o mjerama koje je preduzela za rješavanje tog pitanja. U protivnom, Komisija može predmet protiv Hrvatske da uputi Sudu EU.

Osim Hrvatske još su nekim članicama EU upućena ova obrazloženja mišljenja Evropske komisije.

Hrvatska je u grugi od 13 zemalja članica EU kojima je upućena službena opomena u kojima se traži da dostave svoje dugoročne strategije o energetskoj obnovi zgrada.

Svih 13 država imaju rok od dva mjeseca da ispune svoje pravne obveze. U protivnom im Komisija može uputiti obrazloženo mišljenje.

Hrvatska je dobila i službenu opomenu u kojoj se poziva da u nacionalno zakonodavstvo u potpunosti prenese revidiranu Direktivu o osnovnim bezbjednosnim standardima o zaštiti od zračenja.

Država ima rok od dva mjeseca da odgovori na argumente koje je iznijela Evropska komisija. U protivnom joj Komisija može uputiti obrazloženo mišljenje.

Evropska komisija, čija je zadatak da prati i obezbjeđuje puno provođenje evropskih zakona u državama članicama, jednom mjesečno objavljuje paket povrede prava EU.

U paketu objavljenom danas, Evropska komisija je ukupno uputila 47 službenih opomena, 28 obrazloženih mišljenja, a sedam slučajeva upućeno je na Sud EU.