latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:01 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Vulin u Banjaluci: Kapaciteti Srbije na raspolaganju Srpskoj (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin boravio je u zvaničnoj posjeti Banjaluci.
Milorad Dodik i Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Aleksandar VulinFoto: RTRS

Aleksandar Vulin za prvu adresu svog prvog službenog puta, od preuzimanja nove dužnosti, izabrao je Banjaluku. Sastao se prvo sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, a potom i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Odlična saradnja, naglasili su ministri, biće nastavljena i uskoro dodatno ojačana novim memorandumom o zajedničkoj saradnji i obuci pilota i tehničara Srpske i Srbije, koji će dobiti licence da mogu u potpunosti i kvalitetno da rade svoj posao.

Ovo je posebno značajno, jer je već stigao prvi helikopter za MUP Republike Srpske, koji je naručen iz Rusije, a još dva se očekuju u narednom periodu. Biće nastavljena i razmjena podataka na dnevnom nivou i uska saradnja u borbi protiv nelegalnih migracija, terorizma i svih oblika organizovanog kriminala.- Svi bezbjednosni kapaciteti Srbije na raspolaganju su Republici Srpskoj. Republika Srpska je naš prioritet, a bezbjednost i sigurnost građana Srpske nam je važna koliko i bezbjednost građana Srbije - istakao je Vulin.

Naredne godine, kako je dogovoreno, trebalo bi da bude održana zajednička vježba specijalnih jedinica Srpske i Srbije.

U odgovorima na novinarska pitanja gost, a potom i domaćin, odbacili su kao nedokazane tvrdnje o tome da Srbija migrante sa svoje teritorije usmjerava ka granici BiH.

O detaljima saradnje dva ministarstva upoznat je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Smatramo da smo uspostavili jedan ozbiljan okvir saradnje koji podrazumijeva u ovom segmentu sve aktivnosti i mjere koje idu za tim da se obezbijedi stabilna i sigurna bezbjednosna sredina i sa jedne i sa druge strane, i u Republici Srpskoj i u Srbiji - rekao je Dodik.

Vulin je naglasio da je Republika Srpska uvijek bila spoljnopolitički prioritet Srbije.

- Dok Republiku Srbiju predvodi Aleksandar Vučić, svi Srbi će uvijek biti sačuvani. Zato imamo obavezu da zajedno sarađujemo i da svakodnevni život građana i Srbije i Srpske učinimo bezbjednijim - rekao je Vulin.

Koliko je saradnja Republike Srpske i Srbije tijesna zaključio je Dodik dokaz je i 20 miliona evra koje je Srpskoj doznačila Vlada Srbije prije nekoliko dana za potrebe suzbijanja pandemije.

Ocijenio je kao dobru spoljno-političku orijentaciju Srbije da pomaže cijelom regionu. Kaže, tako treba posmatrati najavljenu vojnu vježbu Oružanih snaga BiH sa Vojskom Srbije koju je odobrilo Predsjedništvo BiH a nema veze sa NATO.

Inicijativu za održavanje vježbe pokrenula je Srbija i to sa ciljem učvršćivanja regionalne stabilnosti i saradnje, istakao je Vulin, koji je prethodno vršio funkciju ministra odbrane Srbije.