latinica  ћирилица
03/12/2020 |  16:05 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Budimo dio akcije otvaranja prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj (VIDEO)

Tradicionalna humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, ove godine ima za cilj pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj. Inicijator ove velike ideje je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj - "Mrvice".
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Skoro cijelu trudnoću, oko šest mjeseci, Aleksandra Došlo je provela u bolnici, iščekujući mogući prijevremeni porođaj. U bolnici su ostali i nakon porođaja, tokom prva tri mjeseca Marijinog života.

- Marija nema neke teže dijagnoze, najveći problem su joj bila pluća, infekcije i sepsa, ali stim smo se izborili. Njen prvi obrok bio je od samo tri mililitra mlijeka - priča majka prijevremeno rođene djevojčice.

Aleksandra i druge majke prijevremeno rođene djece u Srpskoj, imaju veliku podršku "Mrvica" , udruženja osnovanog 2016. godine. Trenutno imaju oko 120 aktivnih članova.

- Kao član ovog udruženja imam veliku pomoć koja se odnosi na organizovanje ljekarskih pregleda i kontrola, kao i iskustva mnogih majski koje su sve to prošle sa svojom djecom. Uvijek neko nešto više zna - kaže Јelena Ćetković, članica Udruženja "Mrvice".

U Srpskoj se svake godine prije vremena rodi oko 350 djece. A svaki popijeni mililitar majčinog mlijeka je značajan za njih, jer mu je ono i hrana i lijek.

- Nijedno vještačko mlijeko ne može nadomjestiti majčino mlijeko. Prije svega majčino mlijeko ima imunološke osobine, a zatim posebne nutritivne i probavne karakteristike zbog čega djeca koja se njime hrane značajno rjeđe imaju upalne bolesti crijeva, nekrotični kolitis, i još neka oboljenja koja su veoma teška u tom periodu i značajno ugrožavaju liječenje - istakla je šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Јelica Predojević-Samardžić

- U Evropi postiji nekoliko stotina banaka humanog mlijeka, a brojne studije su pokazale da je majčino mlijeko veoma važno za ishranu i razvoj novorođenčadi - rekao je direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić.

Otvaranju Banke majčinog mlijeka možemo doprinijeti svi, pozivom na humanitarni broj 1411.