latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:04 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Nisu i neće biti umanjena sredstva za razvoj i podršku nauci

Vlada Republike Srpske nije drugim rebalansom budžeta niti planira budžetom za 2021. godinu da umanji sredstva namijenjena za razvoj i podršku nauci u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.
Vlada Republike Srpske (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Vlada Republike Srpske (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Iz Vlade navode da su pojedini mediji, izvještavajući o drugom rebalansu budžeta Republike Srpske, koji je bio pred narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iskoristili vijest da predstave umanjenje po određenoj stavci kao umanjenje podrške razvoju nauke i naučnim ostvarenjima.

- Ovom prilikom ističemo da je 900.000KM, koliko je drugim rebalansom na toj stavci umanjenje nastalo zbog aktivnosti koje podrazumijevaju mobilnost, a koje nisu mogle biti realizovane zbog pojave pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, kao što su program održavanja naučnih skupova u Srpskoj, kao i program međunarodne naučnoistraživačke saradnje-učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, dolazak stranih naučnika po pozivu i naučno usavršavanje u inostranstvu, s obzirom na striktna i dugoročna ograničenja kretanja i okupljanja - navodi se u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da je, umjesto aktivnosti koje objektivno nisu mogle biti realizovane, dio finansijskih sredstava /ukupno 900.000 KM/ preusmjeren za visokoškolske ustanove, kao transfer u vezi oslobađanja od školarina za sve redovne studente, prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske.

Navodi se da određene planirane aktivnosti nisu u potpunosti realizovane, što ne znači da je došlo do dugoročne promjene strategije Vlade, nego prilagođavanja konkretnoj situaciji u tekućoj godini.

Iz Vlade ističu da podsticaji za studente deficitarnih zanimanja nisu smanjeni, te da studenti ostvaruju svoja prava kao i u proteklom periodu po ovom osnovu.

Dodaje se da su prema Zaključku Vlade, studijski programi matematike i fizike određeni kao deficitarni i svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama ovaj podsticaj su dobili i u tekućoj godini.

- U skladu sa opredjeljenjima, Vlada Republike Srpske nastaviće i u narednoj godini da podržava kako deficitarna zanimanja, tako i svaki naučno-tehnološki angažman. Vlada Republike Srpske pružiće i osigurati podršku našim mladim naučnicima, poput Nebojše Đurića da doprinose naučnom razvoju i osposobljavanju mladih generacija u Srpskoj - poručuju iz Vlade Srpske.