latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:25 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

Značajno svjedočenje žena žrtava rata

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je značajno što su članice Udruženja žena žrtava rata, ohrabrene podrškom Srpske, smogle snage i svjedočile pred istražnim organima o zlostavljanjima tokom proteklog rata u BiH.
Sastanak u Banjaluci - Foto: RTRS
Sastanak u BanjaluciFoto: RTRS

On je naveo da se na osnovu tih nepobitnih svjedočenja o zlostavljanju Srpkinja u toku proteklog rata mijenja slika u javnosti o žrtvama, ali i o karakteru, nesporno građanskog rata u BiH, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Milunović je danas nastavio razgovore o izradi budžeta za narednu godinu sa predstavnicima Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Udruženja "Јasenovac-Donja Gradina", organizacija koje imaju status od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

Predstavnici obje ove organizacije tražili su da u budžetu za narednu godinu budu uvećana sredstava za finansiranje rada i projekata ovih NVO.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić ukazala je na ogroman značaj zbog donošenja Zakona o žrtvama ratne torture i posebno iskazala zahvalnost Vladi zbog mjesečne naknade koju ostvaruju žene žrtve rata.

Ona je informisala ministra da se, na osnovu svjedočenja žena, članica ovog udruženja, uspješno vode krivični postupci protiv počinilaca krivičnih djela ratnog zločina, te da su neki već osuđeni na pravosnažne kazne zatvora.

Predsjednik Udruženja "Јasenovac-Donja Gradina" Saša Ačić zahvalio je Vladi Republike Srpske za podršku koju udruženje ima na izradi posebnog veb-portala, gdje će biti moguće pronaći mapirana sva stratišta srpskog naroda koja su počinjena tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, što će imati veliki značaj zbog dostupnosti ovih podataka na jednom mjestu.

Milunović danas je završio razgovore o temi budžeta za narednu godinu sa predstavnicima nevladinih organizacija od javnog interesa proisteklih iz proteklog rata, a o rezultatima razgovora narednih dana obavijestiće Vladu Republike Srpske.