latinica  ћирилица
03/12/2020 |  18:13 | Autor: SRNA

Višković: Izmijenjenom uredbom povećan obim sredstava

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je na sjednici Vlade Srpske promijenjena postojeća uredba o visini plasmana sredstava preko Garantnog fonda Srpske i da je za srednja i mala preduzeća taj raspon povećan od 50.000 do 400.000 KM, umjesto dosadašnjih od 30.000 do 250.000 KM.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

On je naveo da je do ove izmjene uredbe došlo jer se praćenjem realizacije Garantnog fonda ustanovilo da postoje određeni problemi kod realizacije samih garancija.

Višković je istakao da je promijenjen i rok koji je po dosadašnjoj uredbi bio četiri godine, a sada je povećan na sedam, kao i da je u izmijenjenu uredbu uvedeno da velika preduzeća mogu ostvariti kredit preko Garantnog fonda do jedan milion KM.

- Smatramo da će ovo biti značajna poboljšanja uredbe i da će garancije, odnosno plasman sredstava preko poslovnih banaka i mikrokreditnih organizacija od danas biti na znatno višem nivou. Spremni smo da i u narednom periodu intervenišemo na ovoj uredbi, jer smatramo da je ovo bitna pomoć realnom sektoru u rješavanju pitanja njihove likvidnosti - istakao je Višković.

On je podsjetio da budžet Republike Srpske po ovim garancijama garantuje za 70 odsto od visine datih kredita, dodajući da su u ovom momentu potpisani ugovori sa devet banaka i dvije mikrokreditne organizacije na nivo od oko 160 miliona KM, dok je Fond predvidio ukupna kreditna sredstva od 230 miliona KM.

- Ukoliko se pokaže da u narednoj godini bude potrebe za povećanjem sredstava preko ovog fonda, spremni smo da to uradimo - naglasio je Višković.

Premijer Srpske je naveo da su neke od odrednica u staroj uredbi produžene do kraja naredne godine.

Višković je rekao da je zbog pandemije virusa korona obrisan uslov prema kojem za ostvarivanje kredita poslovni subjekt mora završiti godinu sa pozitivnim poslovanjem, a takođe je omogućeno da se ta kreditna sredstva koja se dobiju preko Garantnog fonda koriste za otplatu dugovanja prema Poreskoj upravi na ime duga prema poreskim doprinosima i refinansiranje starih kreditnih obaveza koje su imali.

- Smatramno da je ovo dobra mjera usaglašena sa poslovnim bankama, privrednim subjektima, Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca. Pratićemo realizaciju uredbe i spremni smo u svakom momentu izvršiti njenu korekciju kako bi što više privrednih subjekata po što povoljnijim uslovima dobilo što povoljnija finansijska sredstva - naveo je Višković.