latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:34 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dodik kritikovao saopštenje PIK-a (VIDEO)

Saopštenje Savjeta za sprovođenje mira u BiH izazvalo je reagovanja u Srpskoj. Pravo na samoopredjeljenje naroda uvršteno je u Ustav BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a visoki predstavnik se ponaša kao da to nije pročitao, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Nijedan stav PIK-a do sada nije ispunjen, kaže Dodik, a savjet da promijeni svoju poltiiku za šest mjeseci je neozbiljan, jer ni to, ističe, nije nadležnost visokog predstavnika.

Upravni odbor PIK-a ponovo je u svom izvještaju naglasio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te se moraju provoditi.

Ruska Federacija ponovo je izdvojila mišljenje i nije podržala izvještaj. U PIK-u izgleda nisu pročitali Ustav, odgovara srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

- Stalno nam govore da je sastavni dio Ustava BiH Konvencija o ljudskim pravima i slobodama u kojoj piše da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, a ne nacionalne manjine. Taj pravični svijet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredjeljenje, a Šiptarima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos - kaže Dodik.

Preporuka visokog predstavnika da u roku od šest mjeseci promijenim svoju politiku, ponovo je van njegove nadležnosti, rekao je Dodik i dodao da miješanje u unutrašnje politike u BiH ne stoji ni u Dejtonskom sporazumu. Na istu preporuku, koja je došla od člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića, da promijeni svoju politiku, ili će nestati sa političke scene, Dodik odgovara - smiješno.

- Zamislite kakav je to doživljaj i sigurno je da se ljudi u Sarajevu zanose. Ne mislim mijenjati politiku, a Incka se ne bojim, njegove prijetnje su prazna priča i izazivam ga da me promijeni - hajde majstore da vidim kako ćeš to uraditi - zaključio je Dodik.

Dodik je ponovio da je PIK nelegalno tijelo, da je tutorstva i preporuka šta da se radi dosta i da bi visokom predstavniku najbolje bilo da ode iz BiH, a ta funkcija da bude i formalno ukinuta.