latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:37 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Prijedor: Nova zapošljavanja u Gradskoj upravi (VIDEO)

Јoš uvijek aktuelni gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, na samom kraju svog mandata, raspisao je konkurs za prijem 31 radnika u prijedorsku Gradsku upravu. I dok se on o tome javno ne oglašava, većina prijedorskih političkih partija smatra da je ovo nemoralni, poslednji pokušaj gradske administracije da "uhljebi" kadrove DNS-a. Slični konkursi se provode i u nekoliko prijedorskih javnih preduzeća.
Skupština opštine Prijedor (foto:mojprijedor) -
Skupština opštine Prijedor (foto:mojprijedor)

Novoizabrani gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović ističe da je neprijatno iznenađen potezom još uvijek akutelnog gradonačelnika, koji je nazvao "kukavičkim udarom" odlazeće administracije, koji ima za cilj destabilizaciju Gradske uprave i gradskog budžeta.

Odlazeća DNS-ova vlast u Prijedoru, izborni poraz, izgleda, vrlo teško podnosi. Dokaz za to je i objavljivanje Јavnog konkursa za 31 radnika u Gradskoj upravi, koji je raspisao odlazeći gradonačelnik Milenko Đaković. Većina prijedorskih političkih partija ovakav potez ocjenjuje kao nemoralan i nekolegijalan, osmišljen da ošteti gradski budžet i same građane.

- To je jedan teret u prvim danima preuzimanja dužnosti novog gradonačelnika, otežava mu se sveukupna situacija u budućem radu, a smatram da potez postojećeg gradonačelnika nije kolegijalan i možda je bespotreban u ovom momentu - ističe Igor Kneginjić, predsjednik GO Socijalističke partije Prijedor.

Predsjednik GO PDP-a Prijedor, Dalibor Grabež, postavlja pitanje dali je moralno da odlazeći gradonačelnik i odlazeća administracija raspisuju konkurs, zapošljavaju toliko radnika u vremenu kada privreda grca i kada se smanjuje broj radnika.

- Ali, svi znamo u gradu Prijedoru znaju da se radi o 30 stranačkih uhljeba - dodaje Grabež.

A ni u prijedorskom Gradskom odboru SDA nisu pristalice stranačkog zapošljavanja.

- Što se tiče SDA niti možemo to podržati, niti možemo to osuditi. Ne slažemo se s tim da to bude po nekoj stranačkoj liniji. Ukoliko je to zapošljavanje mladih, tako nešto apsolutno podržavamo - kaže Mesud Trnjanin, predsjednik GO SDA Prijedor.

Oglasili su se i iz prijedorskog SDS-a.

- Naravno da se nekada iz političkih razloga neko se primi na posao, prije ili poslije, ali ne vidim ništa ružno u tome da se zadnji dan mandata neko zaposli - naglasio je Milan Tubin, predsjednik GO SDS-a Prijedor.

Prijedorčanima ovakav potez odlazeće vlasti ujedno je i smiješan i žalostan i, kako kažu, bez dobrih namjera.

- Pošto njih i sada ima previše, trebalo bi izbrojati koliko ima stanovnika u Prijedoru i otpustiti polovinu - priča mještanin.

Dok se o konkursu, još uvijek aktuelni gradnačelnik Prijedora, Milenko Đaković, javno ne oglašava, novoizabrani gradonačelnik, Dalibor Pavlović, ističe da je ovo krajnje nekorektni pokušaj destabilizacije Gradske uprave i budžeta.

Na godišnjem nivou, za plate novih radnika, potrebno je iz budžeta izdvojiti više od pola miliona maraka. Pavlović tvrdi da se slični konkursi provode i u prijedorskom Domu zdravlja, Dječijem vrtiću i Komunalnom preduzeću.

- Јa nisam protiv bilo kakvih zapošljavanja, ali odjednom zaposliti 30 ljudi, rapisati konkurs za 30 ljudi bez prethodne analize budžeta i stanja u kojem se budžet nalazi, bez prethodno izvršene analize sistematizacije radnih mjesta u gradskoj upravi je potpuno suludo - ističe Pavlović.

 On smatra da je ovaj potez Đakovića u neku ruku kukavički udar odlazeće administracije i dodaje da ne zna sa koje će stavke morati skinuti 550.000 maraka da bi tu sumu prebacili za plate.

Novizabrani gradonačelnik se pita zašto konkurs nije raspisan ranije, ako su namjere časne. Zatvaranje konkursa tempirano je na dane primopredaje gradonačelničke dužnosti u prijedorskoj Gradskoj upravi, koja bez novih, već ima oko 200 radnika.