latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:46 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija za ravnopravan pristup vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za liječenje virusa korona kao vodećem globalnom prioritetu.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

On je, u obraćanju putem video-linka na specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi protiv virusa korona, naglasio da je Srbija, kao pravni nasljednik Јugoslavije i ponosni osnivač organizacije UN istrajno posvećena Povelji UN i multilateralizmu kao principu na kojem se temelje UN.

- Pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove - rekao je Vučić, prenosi RTS.

On je konstatovao da veliku nadu u prosperitet čovječanstva, daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez ijednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa i dodao da Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje EU podržava pristup Brisela da se mora nastaviti sa zajedničkim radom u okviru sistema UN u borbi protiv pandemije i njenih posljedica.

Vučić je izrazio nadu da će "Kovaks" do kraja 2021. godine širom svijeta isporučiti dvije milijarde doza sigurnih i efikasnih vakcina, vodeći se humanističkim i neselektivnim principima.

On je zahvalio prijateljskim zemljama za pomoć tokom pandemije, dodajući da je i Srbija, takođe, pokazala solidarnost i pružila pomoć nekim zemljama, što će nastaviti da čini.

Vučić je poručio da se Srbija pridružuje pozivu za globalni prekid vatre.

- Nadam se da smo se tokom ove pandemije podsetili koliko je važan svaki ljudski život i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se sprečilo da se izgubi još života i da bi se sprečila ljudska patnja - rekao je on.