latinica  ћирилица
04/12/2020 |  08:01 ⇒ 08:01 | Autor: SRNA

Petković: U osnovi albanizacije srpske kulture je fašizam

Direktor Kancelarije u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je međunarodnu zajednicu da iza nastojanja da se albanizuju srpski kulturni spomenici stoji dobro organizovani pokret i najobičniji ekstremizam prerušen u pseudonauku "koji je u svojoj osnovi samo fašizam".
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

- Paralelno sa izlivima ekstremističke mržnje i islamističkog vjerskog radikalizma na Kosovu i Metohiji, kontinuirano smo suočeni sa jednim malignijim i možda čak i opasnijim trendom, a to je nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje - naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da je riječ o nastojanju da se propagandističkom i pseudoistorijskom argumentacijom srpska kultura i istorija posvoji, kako bi se i u oblasti duhovne i materijalne kulture dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosmeta oduvijek bili albanski i samo albanski, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je upozorio da je samo naizgled beznačajna objava pećkog portala na albanskom jeziku koji je, uz fotografiju Pećke patrijaršije, naveo da je to "pravoslavna albanska crkva".

On poručuje da ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mjesta srpske vjere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata.

- Riječ je o organizovanom i sinhronizovanom djelovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkih velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka Patrijaršija pravoslavna albanska crkva pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrdnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su Nemanjići zapravo dinastija Nimani - navodi Petković.

Napominjući da albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan, Petković je podsjetio da su Albanci često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta.

- Zato je ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i iznevjeravanje albanskih tradicionalnih vrijednosti. Pozivamo i sve umjerene Albance na Kosovu i Metohiji da se, u ime mira i suživota, usprotive vrijeđanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije - poručio je Petković.