latinica  ћирилица
04/12/2020 |  09:01 ⇒ 05/12/2020 | 19:23 | Autor: RTRS

Konzumacijom vitamina i suplemenata jačamo imunitet (VIDEO)

Zbog straha od virusa korona situacija u kojoj se trenutno nalazimo promijenila je navike kupaca, pa je uveliko povećana potražnja za vitaminima.
Vitamini - Foto: RTRS
VitaminiFoto: RTRS

Ljekari su saglasni da su vitamini i suplementi za jačanje imuniteta najjača odbrana od virusa korona.

Ipak, ma koliko djelovali bezazleno, važno je da se i dodaci ishrani unose kontrolisano.

Nakon što su u prvim mjesecima sa rafova apoteka u jednom trenutku nestali alkohol i dezinfikaciona sredstva, sada je postao problem naći vitamine i suplemente za podizanje i jačanje imuniteta.

Zbog straha od kovida 19, vitamine sada piju i oni kod kojih je potvrđen virus i oni kod kojih nije.

Ipak, ima i onih kojima ovakvi preparati nisu potrebni, pa imunitet jačaju isključivo domaćom ishranom.

Najtraženiji proizvodi u apotekama od početka pandemije jesu upravo dodaci ishrani. Kupci najčešće na svoju ruku uzimaju mjesečne zalihe, a najviše traže vitamine C i D, te minerale selen i cink.

Svakodnevne informacije o porastu broja zaraženih virusom korona, kažu farmaceuti, dovode sve veći broj građana u apoteke, a prodaja je u odnosu na period prije pojave virusa skočila i do 50 odsto.

- Trenutno se kod liječenja korone preporučuje vitamin D od hiljadu jedinica, odmah tu nam treba cink, njega bi trebalo uzimati u dozama od 10-15 miligrama i to bi zadooljilo potrebe - pojašnjava farmaceut Milica Miskin.

Ipak, kažu farmaceuti, vitamini nas ne štite od infekcije, ali mogu doprinijeti da prođemo sa blagim simptomima i bez teže kliničke slike.

Iako su blagodeti ovih suplemenata višestruke za organizam, preporuka je da se koriste dozirano.

- To sve zavisi koje ste starosne dobi, nećemo dati istu dozu djetetu od par mjeseci, osobi od 30 godina ili ženi što ulazi u menipauzu. Ako pijete u kontinuitetu tri mjeseca, onda morate napraviti pauzu od mjesec dana a ako ima potrebe nastavlja se opet sa suplementacijom - dodajnj Milica Miskin.

Naravno, osim vitamina i suplemenata za podizanje imuniteta, važnu ulogu ima i ishrana.

Zato se potrudite da u organizam unosite što više voća i povrća, kojeg u ovom periodu ima u izobilju.