latinica  ћирилица
04/12/2020 |  09:07 ⇒ 09:42 | Autor: RTRS

Film "Dara iz Јasenovca" - tragična priča ispričana iz ugla djeteta (VIDEO)

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film „Dara iz Јasenovca”, je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu.
Dara iz Јasenovca - Foto: RTRS
Dara iz ЈasenovcaFoto: RTRS

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Ovaj film-svjedočanstvo o jednom strašnom vremenu, srpski je kandidat za Oskara, a američki distributeri kandidovali su ga i za prestižnu nagradu Zlatni globus.

Scenaristkinja filma Nataša Drakulić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a, naglasila je da je pokušala da kroz priču i sudbinu jednog djeteta i njenih roditelja pokuša da dočara tragična dešavanja u logoru Јasenovac.

- I sada, kada bih ovaj film ponovo radila, ponovo bih ga ispričala iz tog ugla, kroz toplu ljudsku priču, jer dugačije ne možete da sagledate sav taj užas - rekla je Drakulić.

Ona je naglasila da joj je drago što je film ušao u američku distribuciju, i to najviše zahvaljujući reditelju Gagi Antonijeviću, i da joj imponuje što je film kandidat za najprestižnije svjetske nagrade.

- Naš osnovni interes je da film vidi što više ljudi i da budu upoznati sa tom teškom tragedijom - rekla je Drakulić.

Među glavnim glumcima u ovom sjajnom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare. Јoš nekoliko glumaca iz Republike Srpske glumi u ovom filmu - Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Јokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević i Nikolina Friganović.

Zlatan Vidović je naglasio da je, kada je glumački sastav u pitanju, ovaj film veliki kuriozitet, jer se reditelji veoma rijetko odlučuju na glumce sa naših prostora uprkos tome što bi trebali, zbog jezičke barijere.

- Ovo je bio veliki poduhvat i hrabrost Gage Antonijevića što je za noseće glumce uzeo glumce iz Banjaluke, jer je to po mom mišljenju ispravan put, jer je, kako vidimo, rezultovalo jednim sjajnim filmom koji prepoznat ne samo kod nas, već i u Americi - istakao je Vidović.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Јasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve.

Scenograf je Goran Јoksimović.