latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:13 ⇒ 10:16 | Autor: SRNA

Rekonstrukcija VMA mogla bi da krene početkom 2022. godine

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović najavio je da bi početkom 2022. godine mogla da počne rekonstrucija najveće vojne bolnice Vojnomedicinske akademije.
Nebojša Stefanović (Foto: N1) -
Nebojša Stefanović (Foto: N1)

- Zajedno sa ministarstvom energetike Srbije radi se projekat potpunog renoviranja VMA. Ova vojna bolnica je počela da radi 1981. godine i od tada nije imala značajnije renoviranje, niti nabavke skupe medicinske opreme - rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, ako ovaj projekat zaživi, a ako budu započete važne faze sa Ministarstvom energetike polovinom 2021. godine, možda čak i početkom 2022. godine može da počne projekat renoviranja.

On je rekao za TV Prva da bi se taj projekat renoviranja radio sa Njemačkom razvojnom bankom.

- Vjerujem da će to biti jedna potpuna renesansa za VMA. To je ogroman prostor, više od 180.000 kvadrata, sa složenim zahtevima da se faktički neprekidno odvija proces rada, dok se vrši renoviranje - dodao je Stefanović.

On je napomenuo da je VMA sada 24 časa u sistemu liječenja svih pacijenata koji se jave.

- Više od 1.200 pacijenata dnevno pregleda VMA - rekao je Stefanović i najavio novo zapošljavanje medicinskog osoblja na VMA.

On je napomenuo da su svi ljekari vojnog zdravstva od početka epidemije korone uključeni u borbu protiv ovog virusa, te najavio da će, pored vojne bolnice na beogradskoj Karaburmi koja je cijela u kovid sistemu, narednih dana i Vojna bolnica u Nišu ući u kovid sistem.

Stefanović je dodao da je vojno zdravstvo od početka epidemije vodilo i sada vodi računa i o ne-kovid pacijentima.

- Ljudi u vojnom zdravstvu danonoćno rade, bore se za ljude, njih nema mnogo u medijima. To vojno zdravstvo je tiho, radi, oni neće omanuti, dok god budu imali snage, oni će raditi - dodao je Stefanović.