latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:48 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Bijeljina: Od 900 pasa uklonjenih sa ulica, 370 udomljeno

OD 900 pasa lutalica koji su tokom godine uklonjeni sa ulica Bijeljine njih 370 je udomljeno, rekao je Srni Blagoje Popović, direktor firme "Franko džep" koja za grad obavlja poslove higijeničarske službe i azila za pse.
Bijeljina-azil za pse - Foto: SRNA
Bijeljina-azil za pseFoto: SRNA

U azilu je zbrinuto i 26 mačaka, od kojih je 16 udomljeno.

Popović je pozvao građane da se obrate azilu ukoliko žele da nabave kućnog ljubimca, ističući da se psi prije toga vakcinišu i čipuju, a najčešće se udomljavaju štenad i mladi psi.

On kaže da je u odnosu na prošlu godinu na ulicama grada manje pasa lutalica, ali je povećan broj preuzimanja pasa po pozivu vlasnika koji, iz raznih razloga, više ne mogu da se brinu o ljubimcu.

- Što se tiče pasa lutalica stanje u Bijeljini je prilično dobro, sada radimo na tome da uklonimo pse lutalice iz nekih seoskih područja gdje su uočeni - navodi Popović.

Prema njegovim riječima, radu higijeničarske službe podršku svakodnevno pružaju Komunalna policija i redovna policija, koja ih obavještava ako na terenu primijete pse lutalice, a dobru saradnju imaju i sa udruženjima građana koji se brinu o dobrobiti životinja.

Popović kaže da nisu primijetili slučajeve zlostavljanja napuštenih životinja.

- Građani Bijeljine su dosta odgovorni u držanju pasa, a već je ustaljeno i da azil radi i ukoliko vlasnici više ne mogu da drže psa, ili ako je on star i bolestan, pozivaju nas, što je mnogo bolje nego da životinje završe na ulici - ističe Popović.

U bijeljinskom azilu trenutno se nalazi 80 pasa.