latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:53 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Cilj izmjena u Garantnom fondu bolja iskorištenost kreditnog potencijala

Odlukom o izmjenama pravnog okvira Garantnog programa Republike Srpske, koja je utvrđena na sjednici Vlade Republike Srpske, izmijenila pojedine stavke u Garantnom programu s ciljem bolje iskorištenosti kreditnog potencijala i većeg obuhvata ciljne grupe klijenata, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Izmjene Odluke se odnose na povećanje roka otplate sa četiri na sedam godina, a maksimalan iznos za mikropreduzeća ovim bi izmjenama bio povećan sa 30.000 na 50.000, za mala preduzeća na 200.000 KM, a za srednja preduzeća 400.000 KM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kažu da će posredstvom Garantnog fonda, Republika Srpska i dalje garantovati tim preduzećima za 70 odsto svakog pojedinačnog kredita, ne samo za obrtni kapital, već i za tehnološko unapređenje, kako bi bio olakšan nastavak poslovanja u uslovima pandemije.

Donošenju Odluke prethodila je sveobuhvatna analiza dosadašnje realizacije i postignutih efekata, koju je Ministarstvo finansija izvršilo uz konsultacije sa bankama, mikrokreditnim organizacijama uključenim u program i privrednim subjektima, korisnicima kredita.

Garantni program, kao dio ukupnih mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva finansija, doprinosi oporavku privrede od ekonomskih posljedica pandemije.

- Najosjetljivija su mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju problema sa kolateralom i teško dolaze do banaka, te su zbog toga u dijalogu sa bankama i mikrokreditnim organizacijama uključenim u program, kao i sa privrednim subjektima potencijalnim korisnicima kredita, identifikovana pitanja koja su se u praksi pokazala kao ograničenje za bolju iskorišćenost Garantnog programa - navodi se u saopštenju.

Јedna od izmjena je brisanje uslova pozitivnog poslovanja privrednih subjekata sa 31. decembrom 2019. godine, a i istovremeno, zadržan je uslov uredne otplate kreditnih obaveza na datum 16. marta 2020. godine /tražilac kredita, i dalje, ne može biti subjekt čiji je kredit na pomenuti datum bio u statusu neizmirenja obaveza/.

Predloženim izmjenama je dozvoljeno refinansiranje postojećih kredita, samo pod uslovima: da se obaveze po tim kreditima uredno izmiruju, da se novim kreditom iz Garantnog programa dobijaju povoljniji uslovi za klijenta, te da je potreba refinansiranja uzrokovana uticajem pandemije.

Ugovorom o garantovanju zaključenim između Garantnog fonda Republike Srpske i banaka, odnosno mikrokreditnih organizacija biće utvrđena dodatna ograničenja u vezi sa kreditima koji se odobravaju za namjenu refinansiranja.