latinica  ћирилица
04/12/2020 |  12:15 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Vučić: Nada da se otadžbina više neće morati braniti ratom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku povodom Dana vojnih veterana, u kojoj je istakao da je uvjeren da više neće morati ratom i oružanim sukobima da brane otadžbinu od neprijatelja.
Aleksandar Vučić - Foto: SRNA
Aleksandar VučićFoto: SRNA

- Vi, vojni veterani, negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, dugu više od jednog vijeka, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, jer mi smo danas ovdje gdje jesmo, pored ostalog zahvaljujući upravo njima - istakao je Vučić u čestitki.

On je rekao da su njihova hrabrost i upornost najbolji dokazi da je u životu sve moguće, te zahvalio vojnim veteranima na žrtvama koje su podnijeli, uz obećanje da ona nije bila uzaludna i da, iako ih više nema, njihov duh nastavlja da živi vječno.

- U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u namjeri da gradimo stabilnu budućnost kroz obezbjeđenje ekonomskog napretka, očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije, čestitam vam praznik - naveo je Vučić.

U Srbiji se Dan vojnih veterana obilježava 4. decembra, kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane.

Tada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo "stari ratnik", odnosno vojni veteran.