latinica  ћирилица
04/12/2020 |  12:45 ⇒ 12:45 | Autor: TANЈUG

Novogodišnji koncert u Beču bez publike

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije biće održan 1. januara, kao i svake godine, ali ovaj put bez publike zbog pandemije virusa korona.
Bečka filharmonija - Foto: TANЈUG
Bečka filharmonijaFoto: TANЈUG

Austrijska vlada odlučila je da do 7. januara neće biti koncerata sa publikom u Austriji i tako će biti i na najvećem muzičkom događaju svijeta kojim se ulazi u novu godinu.

Direktor Bečke filharmonije Danijel Frošauer najavio je da će Novogodišnji koncert biti održan u praznoj dvorani.

- Moraćemo da se prilagodimo situaciji da nema publike koja će aplaudirati, što je novo iskustvo za orkestar. Moraćemo nešto dramaturški da smislimo - objasnio je on.

Bečka filharmija neće ostati potpuno bez aplauza, pošto je javni servis Austrije (ORF), koji prenosi koncrt uživo, smislio interaktivne ovacije.

U saradnji sa jednim preduzećem u Gracu uspostavljena je platforma zahvaljujući kojoj svaki registrovani gledalac može da aplaudira na kraju oba dijela koncerta, a taj aplauz će se čuti i u Zlatnoj dvorani "Muzikferajna" preko 20 zvučnika.

Frošauer kaže da se nikada nije razmišljalo o otkazivanju koncerta.

- Bilo bi nemoguće da nema tog koncerta, i u međunarodnim razmjerama", naglasio je Frošauer, podsjetivši da Novogodišnji koncert prati više od 30 miliona gledalaca pred malim ekranima širom svijeta.

Taj koncert je, podvlači, poruka cijelom svijetu.

Koncertom će dirigovati Rikardo Muti, a program je fokusiran na Štraus dinastiju.

Kako koncert ne bi ugrozio zdravlje muzičara, bečka filharmonija primijeniće sve važeće mjere.

Tako će muzičari biti podijeljeni u dva pula, jedan orkestar bečke opere i drugi za Novogodišnji koncert, koji će biti redovno testirani.

O finansijskim posljedicama korona krize on nije želio detaljno da se izjašnjava, izuzev da bečka Filharmonija zbog panemije ima velike gubitke.

Tako je otkazano 35 koncerata tokom prvog zaključavanja, na proljeće, što je bio veliki finansijski udar.