latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:12 ⇒ 13:12 | Autor: BETA

Objavljeni Teslini prevodi Zmajevih pjesama

Prevodi Nikole Tesle na engleski jezik poezije Јovana Јovanovića Zmaja, objavljeni su u knjizi Vladimira Todorovića i Sime Matića, “Zagrljaj Tesla i Zmaj/An Embrace Tesla and Zmaj“.
Zagrljaj Tesla i Zmaj (foto: korisnaknjiga.com) -
Zagrljaj Tesla i Zmaj (foto: korisnaknjiga.com)

Knjiga donosi prevode 13 Zmajevih pjesama, kao i Teslin esej pod naslovom “Zmai Ioan Iovanovich the Chief Servian Poet of Today/Zmaj Jovan Jovanović, vodeći srpski pesnik današnjice“, a naučnik je to publikovao u periodu od 1894-1897. godine, u njujorškom časopisu za kulturu “The Century Magazine“, naveo je danas agenciji Beta jedan od autora knjige Vladimir Todorović.

U ovom poduhvatu je Tesli pomoć pružilo nekadašnje značajno ime američkog pjesništva, docnije i diplomatije, Robert Andervud DŽonson. Naime, DŽonson je Tesline prevode Zmajevih stihova uveo u formu stiha, s tim da ih je uvrstio i u malu antologiju pjesama, zajedno sa izborom savremene poezije Grčke, Poljske, Italije i Irske.

Priloge za knjigu napisali su i akademik Matija Bećković i predsjednik Matice srpske profesor dr Dragan Stanić, koji je potpisan pjesničkim pseudonimom Ivan Negrišorac, a korišćen je i tekst pokojnog profesora na Univerzitetu Sjeverna Karolina dr Vase D. Mihailovića.

Knjigu “Zagrljaj Tesla i Zmaj/An Embrace Tesla and Zmaj“ je objavila Izdavačka kuća “Tiski cvet“ iz Novog Sada.