latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:31 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Vakcine prvo za zdravstvene radnike i ranjive grupe

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa izjavio je da rezultati o efikasnosti vakcina protiv virusa korona pružaju optimizam i najavio da će prioritetna grupa za vakcinaciju u Federaciji biti zdravstveni radnici, ranjive grupe i osoblje koje se brine za njih.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

- Ranjive grupe su lica starija od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje, starija lica i lica koja imaju hronične bolesti, a koja imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda - rekao je Musa, koji je i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo federacije BiH.

Prema njegovim riječima, u svijetu se očekuju prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija vakcina.

Musa je naveo da je FBiH putem Kovaks mehanizma tražila 800.000 doza vakcina kada one budu dostupne.

On je dodao da u FBiH postoje registrovane veletrgovine sa odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju spomenutog broja vakcina i obezbjeđivanje hladnog lanca.

Musa je upozorio da trenutno nije poznato da li će zaštita koju će vakcina pružati protiv obolijevanja spriječiti prenos na druga lica i koliko će trajati zaštita, zbog čega će mjere kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja, biti potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne i kada počne vakcinacija, navodi se na sajtu federalnog Zavoda za javno zdravstvo.