latinica  ћирилица
04/12/2020 |  14:02 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Vučić uručio orden ruskom umjetniku Muhinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave prvog stepena ruskom umjetniku i akademiku Nikolaju Muhinu, kojeg je odlikovao za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save i naročite zasluge u razvijanju odnosa Srbije i Rusije.
Aleksandar Vučić (Foto:Sputnik / Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto:Sputnik / Radoje Pantović)

Vučić je izrazio veliku zahvalnost ruskom umjetniku na svemu što je uradio za Srbiju.

- Vi ste uradili nešto za našu zemlju što nisam video nigdje na svijetu, što ostavlja trag vašeg djela, vaših ruku. Ljudi se dive ljepoti našeg hrama i ne znajući koliko je truda, discipline i rada bilo potrebno za tu ljepotu - rekao je Vučić, koji je ovo odlikovanje dodijelio Muhinu povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembra, a uručio danas na svečanosti u zgradi Predsjedništva u Beogradu, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

On je podsjetio koliko je taj rad bio naporan da se napravi najlepši hram na svijetu, te dodao da je obišao pola svijeta, ali da nikada nije vidio tako urađenu i uređenu unutrašnjost nekog hrama kao što je Hram Svetog Save.

- To ste mogli samo vi, vašom posvećenošću i disciplinom, da uspjete, ali dodali ste i ljubav prema Srbiji, koju odmah poslije Rusije volite najviše. Јa sam vam na tome veoma zahvalan. Dobijanjem ovog ordena imate jednu obavezu više, a to je, pošto sada imate svoju prvu otadžbinu Rusiju, i drugu Srbiju, da brinete o nama, a mi ćemo vam uvijek ostati zahvalni -dodao je Vučić.

On je podsjetio da je Muhin imao priliku da radi najveći dio posla u vrijeme blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je imao viziju, bio "običan, dobar Srbin" i brinuo o srpskom narodu i o tome šta će ostati iza njega.

- Zahvaljujući vama dvojici, imamo velelepni hram, ali i najbolje odnose između Srbije i Rusije. Vjerujem da mogu biti samo bolji u budućnosti. To je naša nova Sveta Sofija cijelog pravoslavnog svijeta - istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je naglasio da je Muhin zaslužio i veću zahvalnost srpskog naroda i države, dodajući da je ovo priznanje mali način da se kaže da se nikada neće zaboraviti njegovo djelo i ono što je uradio za srpski narod, prenio je Tanjug.

Muhin je član Ruske akademije umjetnosti i glavni rukovodilac oslikavanja Hrama Svetog Save na Vračaru, a svjetsku afirmaciju stekao je radeći na freskama u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, za šta je dobio i priznanje Ruske pravoslavne crkve.

Pod Muhinovim rukovodstvom 70 umjetnika iz Rusije i Srbije pokrilo je mozaikom 15 hiljada metara kvadratnih Hrama, za šta je bilo potrebno oko 50 miliona sitnih komadića stakla i kamena.

Uručenju Ordena prisustvovao je i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.