latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:10 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Bijeljina: Uspješno ugrađen pejsmejker pacijentu u kovid bolnici (FOTO)

Tim ljekara i anesteziologa Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini uspješno je u kovid bolnici implantirao privremeni pejsmejker pacijentkinji sa akutnim infarktom miokarda koja je pozitivna na virus korona, saopšteno je iz Bolnice.
Uspješno implantiran privremeni pejsmejker - Foto: SRNA
Uspješno implantiran privremeni pejsmejkerFoto: SRNA

Na čelu tima bio je interventni kardiolog Aleksandar Јanjičić, načelnik Odjeljenja za internističke grane i načelnik kovid bolnice, a intervencija je bez komplikacija obavljena u Јedinici za intenzivnu njegu kovid dva bolnice.

- Riječ je o šezdesetdvogodišnjoj pacijentkinji sa znacima subakutnog infarkta miokarda, koji je prouzrokovao usporenje rada srca po tipu bloka trećeg stepena, što zahtijeva hitnu implantaciju privremenog pejsmjekera jer se radi o životno ugrožavajućem kliničkom stanju koje može dovesti do prestanka rada srca - navodi se u saopštenju.

Poslije intervencije, pacijentkinja se dobro osjeća, hemodinamski je stabilna, normalnog pritiska i srčane frekevence koja se održava pomoću pejsmejkera.

Privremeni pejsmejker je "most" do ugradnje trajnog pejsmejkera, ako kliničko stanje to zahtijeva.

- S obzirom na to da je riječ o pacijentkinji kojoj se blok trećeg stepena razvio kao posljedica infarkta miokarda, postoji izvjestan stepen vjerovatnoće da neće biti potrebe za trajnim srčanim vodičem - rekao je Јanjičić nakon intervencije.

Foto: SRNA

On je naveo da je ugradnja pejsmejkera kovid pozitivnom pacijentu intervencija sa visokim rizikom zbog produženog bliskog kontakta medicinskih radnika i kovid zaraženog pacijenta, što nosi visok rizik za kontaminaciju zdravstvenih radnika, a pacijent u stanju hipoksije zbog kovida je uznemiren i postoji rizik povrede krvnog suda i otežane saradnje prilikom plasiranja elektrode.

- Uslovi rada su otežavajući zbog skučenog prostora, zaštitne opreme koja vam uskraćuje manuelne sposobnosti i uvijek postoji rizik da se osoblje zarazi tokom intervencije, ali to je naš posao i naša odgovornost. Mi smo zadovoljni jer smo ovom intervencijom spasili jedan život, to je sigurno  zaključio je Јanjičić.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je ponosan na zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i na moral koji je prisutan u ovim teškim vremenima, te obećava podršku rukovodstva.

- Ponosan sam na tim koji je izveo ovu intervenciju u kovid uslovima, ali i na sve zaposlene u Bolnici koji žele da rade, uče i napreduju. Oni uvijek mogu računati na podršku rukovodstva Bolnice -rekao je Maksimović.