latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:31 ⇒ 15:32 | Autor: sputniknews.com

Tiodorović: Zbog Kovida-19 hospitalizovana dva djeteta uzrasta do 10 godina

Od 32 djeteta uzrasta do 10 godina kojima je, prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen Kovid,-19 dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić) -
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić)

Tiodorović dodaje da djeca tog uzrasta rijetko obolijevaju i nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma rijetki.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja kovid pozitivne djece uzrasta do 10 godina, 31 je virus prenio neko od ukućana, a težih simptoma nije bilo, prenio je Tanjug.

- U kovid pedijatrijskom centru Kliničkog centra Niš, u periodu od 23. novembra do 3. decembra hospitalizovano je ukupno 20 djece, od toga uzrasta do 10 godina dvije, nijedno nije iz Niša. Takođe, nije bilo težeg obolijevanja - kaže Tiodorović.

On je rekao da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svjetskoj naučnoj literaturi, da djeca tog uzrasta izuzetno rijetko obolijevaju i da nisu prenosioci.

- Međutim, veoma rijetkih izuzetaka uveijk ima, pogotovo ukoliko imaju nasljednih predispozicija ili već stečenih oboljenja već u tako ranom periodu života - dodao je epidemiolg.

Portal podsjeća da je prema podacima Doma zdravlja, u pedijatrijskoj kovid ambulanti, za nešto više od nedjelju dana, pregledano 331 dijete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na virus korona, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da djeca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju.

Prosvjetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je "jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu".