latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:03 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Premijer Višković najavio - 2021. godina štednje (VIDEO)

Predstavnici poslodavaca i radnika Republike Srpske pozdravljaju odluku Vlade da novac koji uštedi, u najvećoj mjeri budžetom preusmjeri na realni sektor.
Sastanak u Banjaluci - Foto: RTRS
Sastanak u BanjaluciFoto: RTRS

Najavljeno da bi ta suma trebalo da bude znatno veća od 55 miliona, koliko iznosi ovogodišnja budžetska ušteda. Da su saglasni sa takvom politikom predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću danas su na konsultacijama saopštili i čelnici Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Obavezu da štede, po 10 odsto godišnje, naredne tri godine dobila su i javna preduzeća i ustanove Srpske. Članovi Vlade već, unutar svojih nadležnosti, prave plan uštede novca kojim će, posredstvom Kompenzacionog fonda, naredne godine raspolagati privrednici.

- Ovo nije priča radi priče ili pribavljanja jeftinih političkih poena. Ovo je iskrena i istrajna namjera Vlade Republike Srpske da se krajnje odgovorno i štedljivo ponaša u 2021. godini - rekao je Radovan Višković premijer Srpske. 

Koliki će iznos za privredu biti prikupljen na ovaj način, biće poznato u ponedjeljak.

- Mi smo i prošle godine imali budžetske uštede 55 miliona, bez toga da smo štedili na budžetskim pravima korisnika. Ove godine očekujemo veće uštede i opet naglašavam da pri tome neće biti ugrožavanja prava korisnika - istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Sa ovim planom saglasni su i u Konfederaciji sindikata Republike Srpske. Njihov jedini zahtjev je da ta sredstva dobiju isključivo privredni subjekti čije je poslovanje otežano ili onemogućeno usljed pandemije.

- Nećemo podržavati ozdravljenja firmi koje su u problem dospjele 2017. ili 2018. godine koja bi eventualno pod velom korone zloupotrijebila ovu dobru namjeru. Treba podsticati samo preduzeća koja su na zdravim temeljima - smatra Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Čelnici Konfederacije sindikata zadovoljni su i obećanjem da u godini štednje neće biti smanjenja plata u javnom sektoru. To im je na konsultacijama o budžetu saopštio predsjednik Vlade. Zadovoljni su i što je načelno prihvatio njihov plan veće zaštite prava za radnike Elektroprivrede, Mitala, Industrije alata Trebinje...

- Imali smo aspsolutno iste stavove kako da riješimo te probleme i kako da zaštitimo radnika kao najvažniji faktor. Najvažnije je da u ovo vrijeme očuvamo radna mjesta i da očuvamo privredni ambijent u kojem radnici mogu pristojno zarade - naglasio je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Na sastanku je rečeno i da na veće zarade u novoj godini mogu računati medicinski radnici iz kovid odjeljenja koji bilježe prekovremene radne časove. Izvjesno je i skoro usvajanje novog zakona o državnim službenicima.