latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:05 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Koje kategorije stanovništva su prioritet pri vakcinaciji? (VIDEO)

Vakcinacija protiv virusa korona u Republici Srpskoj, prema očekivanjima Ministarstva socijalne zaštite i zdravstva, trebalo bi da počne u prvim mjesecima naredne godine.

Kada je u pitanju nabavka vakcine, Srpska je kroz Kovaks mehanizam naručila 400.000 doza. Vakcina će biti besplatna.
 
Kada je u pitanju nabavka vakcine protiv kovida-19 Republika Srpska radi na dva kolosjeka. Pored Kovaks mehanizma, ostvarena je i saradnja sa Rusijom.

- Mehanizam za nabavku vakcina, prije svega podrazumijeva da se na neki način u svim zemljama u svijetu omogući dostupnost vakcine, iz razloga da se ne bi ušlo u tržišnu utakmicu gdje bi vjerovatno oni koji imaju manje resursa i manje mogućnosti, ostali na neki način posljednji u redu čekanja. Tako da, svakako gledamo da paralelno sa svima onima koji će vakcinu dobijati kroz Kovaks mehanizam i mi budemo u tom "paketu". Što se tiče saradnje sa Rusijom, tu smo putem predstavništva Republik Srpske uspostavili saradnju. Predstavništvo Srpske, direktno sarađuje sa kolegama u Rusiji koji su zaduženi za distribuciju vakcine - istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Nadležnosti su jasne, a prava i obaveze ministarstava zdravstva Republike Srpske i Federacije BiH, u procesu nabavke vakcine, već dogovorene, objašnjavaju u Ministarstvu civilnih poslova.

Prije početka vakcinacije, potrebno je preliminarno ispitivanje vakcina u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Sigurno što će Institut zahtijevati, jesu podaci od samog proizvođača, o efikasnosti i sigurnosti vakcine da bi građani bili sugurni da vakcina kojom će biti vakcinisani, prije svega će biti sigurna i da postiže efekat-razvijanje imuniteta protiv samog virusa - smatra Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kreiran je plan vakcinacije protiv kovida-19, kojim su definisani prioriteti, a to su zdravstveni radnici, zaposleni u staračkim domovina, rizične kategorije u ustanovama kolektivnog smještaja, hronični bolesnici i stariji od 65 godina. Vakcina neće biti obavezna, ali će biti preporučena, kao i u slučaju sezonskog gripa.