latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:08 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

CIK najavljuje utvrđivanje odgovornosti za izbore u Srebrenici i Doboju (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH utvrdiće večeras objedinjene rezultate izbora u svim izbornim jedinicama osim u Doboju i Srebrenici.
CIK BiH -
CIK BiH

Za te lokalne zajednice CIK vodi istragu na osnovu prigovora političkih subjekata i posmatrača, a "odlučili" su da utvrde i zakonitost rada i eventualnu pojedinačnu odgovornost izborne administracije za prijavljene nepravilnosti.

Protiv ovakve odluke glasao je jedino član Komisije Vlado Rogić uz obrazloženje da se za odluku nisu stekli uslovi.

Јesu li ovakvi potezi samo uvertira za poništavanje izbora, što danima već u sarajevskim medijima "najavljuje" član Komsije Suad Arnautović.

Kao nikada prije i kao nigdje drugo, po Srebrenici i Doboju ovih dana vršljaju "vještaci" - grafolozi i “geometri“. Po posrednim "nalozima" izbornih baza dijela članstva CIK-a – po svaku cijenu dozirati nepravilnosti!

Premjeravaju učionice - prenose lokalni mediji, vještače potpise samo odabranih birača i članova odbora.

Za to vrijeme u sjedištu Komisije međusobni uslužni kompromis, tajni - glas za poništavanje izbora u Srebrenici u zamjenu za Doboj. I "moralisanje" - javno.

Komisija će utvrđivati "odgovornost". Ali ne vlastitu već nižerangirane izborne administracije.

Naravno samo u Srebrenici i Doboju, mada prigovori i za druge sredine, poput glasanja Bošnjaka u Gradačcu za Srebrenicu, postoje.

- Mislim da na ovaj način optužujemo nepravedno onu izbornu administraciju koja je radila profesionalno svoj posao - izjavio je Rogić.

Rogić je, međutim, bio usamljen. A akti nalažu kako je obaveza prvo utvrditi sve nepravilnosti, potom uticaj na izbore i rezultate – ali stvarni, a ne projektovani izbornih gubitnika.

Kako god i članovi CIK-a će od ponedjeljka put Srebrenice i Doboja – u "vizitu" administraciji.

Simptomatično, ali i prije "vizite" Član CIK BiH Suad Arnautović je u sarajevskim medijima “najavio“ kako će izbori u te dvije lokalne zajednice biti poništeni.

- Za slučaj Srebrenica, ali takođe moram reći i za slučaj Doboj. Za nas je to slučaj, postoji dovoljno elemenata da se donese takva odluka od strane CIK-a - poručio je Arnautović.

Arnautovićev medijski nastup reizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ocjenjuje skandaloznim.

- Mi smo na osnovu izjave gospodina Arnautovića mogli da vidimo da čovjek uopšte nema profesionalnosti, odnosno da se tu odmah opredijelio na jednu stranu, odnosno na stranu Bošnjaka. Vrlo je izvjesno kako će on glasati bez obzira na činjenice. Dakle, on je već unaprijed odlučio da će biti poništeni izbori - rekao je Grujičić.

Da je Komisija zaista nepristrasna, zbog ovakvog sugestivnog prejudiciranja, Arnautović bi trebalo da bude izuzet iz odlučivanja o sudbini izbora u Srebrenici i Doboju.

Umjesto toga, "nepristrasni" građanin Arnautović, već smo objavili saznanja, i sam je tražio poništavanje, ali samo u Srebrenici.

Istina nakon višednevnog ignorisanja naših jasnih zahtjeva za potvrdom ili negiranjem, pa i današnjeg, stigao nam je iz Komisije nepotpisani "esejčić" naslovljen kao "demant".

U nevještoj igri riječi ne demantuje "esejista" suštinu, već samo formulaciju da je građanin Arnautović "lično na protokol predao zahtjev".

I ko god je "nosač" akta, indicije postoje da je odluka davno već skrojena. Prije svih "istraga". I prije nego je Ćamil Duraković dijaspori tvitnuo "instrukcije", upravo iz CIK-a.

- Iz Centralne izborne komisije dali instrukciju, evo ja vam je sad prenosim. Nemojte bacati koverte koje ste dobili juče, danas ili ćete dobiti u narednih dan - dva. Sačuvajte te koverte, nemojte ih otvarati i sačekajte dalju instrukciju - rekao je Duraković.

Dok Ćamil "raznosi" instrukcije iz CIK-a, niko i ne pomišlja da utvrdi odgovornost za neisporučeni izborni materijal i rapidna kašnjenja u otpremi, za krađu identiteta biračima koju su mjesecima u Komisiji, ispostavilo se neuspješno detektovali, za uskraćivanje ustavnog prava glasa kovid pozitivnim.

U Izbornom zakonu koji tumači kako se kome prohtije, piše "za fer i korektne izbore odgovorna je Centralna izborna komisija".