latinica  ћирилица
04/12/2020 |  20:04 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Vidović: Srpska očekuje da MMF uvaži njene primjedbe (VIDEO)

Republika Srpska je otvorena za razgovore o novom proširenom aranžmanu koji treba da bude rezultat kompromisa strana potpisnica, iznijela je ministarka finansija Srpske Zora Vidović u razgovoru sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda Martinom Petrijem.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Mnoge primjedbe Srpske su uvažene, ali se očekuje da ih MMF prihvati sve jer preko nekih stvari Republika Srpska ne može preći, istakla je Vidovićeva gostujući u Dnevniku plus naše televizije.

- Ako Međunarodni monetarni fond ostane dalje pri čvrstom stavu kod određenih stvari koje nismo usaglasili vjerovatno aranžman nećemo prihvatiti. Ima određenih stvari koje podrazumijevaju prenos nadležnosti. Ako ne postignemo aranžman sa MMF-om naći ćemo sredstva kod drugih izvora - objasnila je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da je kredit neophodan i da nema nijedne zemlje koja se ne zadužuje .

- I velike, razvijene evropske zemlje se jako zadužuju, a kamoli Republika Srpska. U svakom slučaju mi ne probijamo naše zaduženje koje je ograničeno zakonom - rekla je Vidovićeva.

Budžet Republike Srpske biće spreman do ponedjeljka, izjavila je Vidovićeva.  Potvrdila je da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije virusa korona.

- Odrekli smo se materijalnih troškova, nabavki koje nisu neophodne; od nabavke auta i pomagala, smanjiće se putovanja, a samim tim i potrošnja goriva, reprezentacija, usavršavanja radnika i svih stvari koje nisu prijeko potrebne – objasnila je Vidovićeva.

Vidovićeva je poručila da je ove godine na materijalnim i nekim drugim troškovima, izuzev prava poreskih obveznika, ušteđeno 55 miliona. U 2021. godini te uštede će, kaže, biti još veće.

- Premijer je rekao da će javna preduzeća biti obavezna da u naredne tri godine svake godine uštede deset odsto. Naše uštede će biti daleko veće od deset odsto. Za 2021. godinu ušteda će se kretati do i preko 100 miliona. Sva ušteđena sredstva usmjerićemo u Kompenzacioni fond – precizirala je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da se prava budžetskih korisnika, socijalna davanja i plate neće smanjiti, kao i da će se penzije povećati u skladu sa Zakonom o penzijama.