latinica  ћирилица
05/12/2020 |  08:58 ⇒ 08:58 | Autor: SRNA

Radmanović: Vlast u Srpskoj stabilna, većina broji oko 50 poslanika

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović smatra da nije realno da u naredne dvije godine dođe do promjene skupštinske većine, a samim ti i vlasti u Republici Srpskoj.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Radmanović napominje da većina u republičkom Parlamentu, poslije prelaska DNS-a u opoziciju i prekida saradnje SNSD-a sa SPS-om, broji oko 50 poslanika, što Vladu Srpske čini stabilnom.

S druge strane, Radmanović navodi da će, prema njegovim očekivanjima, političku scenu Srpske, do izbora 2022. godine, sigurno pogoditi novi potresi, jer "postoje jake snage unutar i van Srpske koje bez kvalitetnih programa i kadrova pokušavaju da nešto naprave i nametnu nove političke sukobe".

On ističe da SDS u posljednjih nekoliko godina rapidno propada, te da je neko pod formom napada na SNSD sa svih strana potpuno srušio SDS.

- Sad ide pritisak i rušenje SDA. Problem, po mom viđenju, je što mi u Srpskoj nismo u situaciji da imamo dvije moćne političke partije, pa da građani ne osjete velike probleme ako jedna od njih oslabi - kaže Radmanović za Glas Srpske.

On naglašava da ne postoje snažne ekipe ni u jednoj opciji, osim u SNSD-u, a da je za budućnost potrebno da postoje bar dvije.

Radmanović, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, govoreći o radu parlamenta BiH, kaže da je on bio u stagnaciji u početnoj fazi poslije izbora zbog neformiranja Savjeta ministara, ali da je zadovoljan kako su radili, i tehnički i suštinski, te da su dobro prevazišli poteškoće u pandemiji.

- Imate na sceni razne vrste pokušaja, pa i pokušaje promjene Ustava. Ne može jedna stranka mijenjati Ustav, o tome moraju da se dogovore predstavnici svih strana, odnosno naroda i entiteta. SDP zna da to ne može proći. Sada su gurnuli amandmane koji su slični "aprilskom paketu" koji ni onda nije mogao proći - naglasio je Radmanović.

Kad je riječ o prelasku lidera DNS-a Nenada Nešića u opoziciju u Sarajevu, Radmanović navodi da Nešić, otkako je istupio iz koalicije, komentariše rad Parlamenta, a da koalicija njegov rad do tada nije ni osjetila.

- Imao je jednu inicijativu i dva pitanja. Ne vjerujem da će nešto pretjerano poboljšati rad opozicionog kluba, koji ima svoj ritam i koncept koji je za respekt - dodao je Radmanović.