latinica  ћирилица
05/12/2020 |  10:01 ⇒ 21:06 | Autor: SRNA

Neustrašivi spasilac Darko Vranić: Život nema cijenu

Ministarstvo porodice omladine i sporta nagradilo je republičkim priznanjem Darka Vranića, člana Spasilačke službe "Vulf" iz Foče, kao jednog od četiri najbolja volontera, čime je pokazalo da je i ove godine prepoznalo veliki trud fočanske spasilačke službe.
Darko Vranić - Foto: SRNA
Darko VranićFoto: SRNA

Za četiri godina volontiranja u "Vulfu", dvadesetčetvorogodišnji Darko Vranić nanizao je brojne akcije spasavanja u kojima se istakao hrabrošću i umijećem rukovanja alpinističkom opremom.

Prijatelji ga opisuju kao tihog i nenametljivog, ali izuzetno vrijednog i uvijek spremnog da priskoči u pomoć.

Ljubav prema planinskim vrhovima i alpinizmu, kao i svijest da od ljudskog života nema ništa vrednije, opredijelili su ga da postane jedan od fočanskih "vukova".

Među vječno zahvalnim i doživotnim prijateljima koje je stekao spasavajući ih po raznim vrletima nalazi se i žena britanskog diplomate koja je slomila nogu prilikom uspona na maglić, najviši vrh BiH.

Za tu akciju, u kojoj se Vranić posebno istakao, "vukovima" se i zvanično, posredstvom svog profila na Instagramu, zahvalila Ambasada Velike Britanije u Sarajevu.

- Kad smo dobili poziv da se njegova žena slomila na vrhovima Maglića, skupili smo se za 15 minuta i vozilima stigli u podnožje, odakle smo krenuli u potragu. Bila je magla, našli smo ih, žena je na dva mjesta ispod koljena slomila nogu. Pružili smo joj prvu pomoć, stavili na nosila, spustili je na Tjentište i predali hitnoj pomoći. Akcija je trajala šest časova - opisao je Vranić jednu od misija na "krovu" BiH.

On je Član "Vulfa" postao u aprilu 2016. godine, a prvu akciju imao je već u maju te godine u Gacku kada su "vukovi" nakon višednevne potrage u rijeci Zalomci pronašli tijelo osobe nastradale u saobraćajnoj nesreći.

Najviše spasilačkih akcija imali su po stjenovitim vrhovima Nacionalnog parka "Sutjeska", a nerijetko učestvuju i u akcijama u bližem i daljem okruženju.

- Išli smo i u Srbiju, na rijeku Lim, gdje se, nažalost, čovjek utopio. Najteža akcija bila je u kanjonu Miljacke, kada su u saobraćajnoj nesreći poginule četiri učiteljice na putu između Pala i Sarajeva. Sletjele su u rijeku, vertikala oko 300 metara provalije - prisjeća se Vranić.

Učestvovao je i u akciji spasavanja dvoje povrijeđenih čeških turista sa Maglića.

- Žive i zdrave smo ih spustili, akcija je trajala oko 12 sati, noć je bila, krajem avgusta, temperatura se spustila na dva stepena, kiša, skoro da je snijeg počeo padati. Svaka akcija je na svoj način teška, a najviše volim kada spasimo ljude žive, što je bilo u 90 odsto slučajeva. Ostajemo u kontaktu, dođu sljedeće godine, jave se, zovu nas da im budemo vodiči, ostajemo u kontaktu do kraja života - ponosno ističe Vranić.

Kao visokogorac i višestruki šampion BiH u slobodnom penjanju, Darko se specijalizovao za aplinizam, odnosno za spasavanje sa nepristupačnih stijena. Prošao je i kurs spasavanja uz pomoć helikoptera, kao i spasavanja na vodi, a kaže da namjerava da položi i kurs ronjenja i kajaka. Trener je slobodnog penjanja, a bavi se i planinskim biciklizmom. Prirodu jednostavno obožava.

- Prirodu treba da poštuješ i da uživaš u njenim ljepotama. Kada sam na tim visinama, na stijeni, gdje samo orao leti, to mi ispunjava srce i dušu. Vidim dosta životinja, najviše zmija čiji sam postao ljubitelj. Ne plašim se zmija, nikada te neće prva napasti, ne treba ih ubijati, ni druge životinje, treba čuvati prirodu koju nam je Bog stvorio - savjetuje mladi alpinista.

Uz zahvalnost Ministarstvu za nagradu, kaže da joj se nije nadao, ali da mu mnogo znači, te da će mu biti dodatni podstrek da nastavi da volontira i pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

"Vukovi", među kojima je Darko omiljen, ponosni su što je izabran za jednog od najvrednijih volontera Srpske.

Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe "Vulf" kaže da je Darko istaknuti član "Vulfa" i Gorske službe spasavanja, stanice Foča.

- Vrhunski je alpinista, trener je slobodnog penjanja, učestvuje u gotovo svakoj akciji. Istakao se u radu sa užetom, veoma je sposoban i drago nam je što je ova nagrada pripala njemu. Darkove vrline su hrabrost, požrtvovanost i nesebičnost, to je ono što ga izdvaja - rekao je Ikonić.

On je zahvalio Ministarstvu porodice, omladine i sporta za ukazano povjerenje, uz obećanje da će nastaviti da rade ovaj posao najbolje što umiju.

Darko je nezaposlen, a u ljetnoj sezoni zaradi nešto novca kao planinski vodič. Njegov agnažman u spasilačkoj službi, kao i ostalih članova "Vulfa" je na dobrovoljnoj osnovi i sve što radi je bez novčane nadoknade, ali mu je zato, ističe, nakon svakog spasilačkog pohoda srce puno.