latinica  ћирилица
05/12/2020 |  12:07 ⇒ 20:25 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije (VIDEO)

U Trebinju je danas obilježeno 28 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je dao nemjerljiv doprinos u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 12 njegovih pripadnika dalo je živote za Republiku Srpsku.
Trebinje - Treći odred Specijalne brigade policije- sjećanje - Foto: SRNA
Trebinje - Treći odred Specijalne brigade policije- sjećanjeFoto: SRNA

Treći odred Specijalne brigade policije borio se od Trebinja do Novog Grada, kroz ovaj odred od osnivanja, 1. decembra 1992. godine, prošlo je više od stotinu boraca, a mnogi su ranjeni više puta.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga podsjetio je na težak ratni put ovog odreda, kao i da su svi pripadnici odreda bili veoma mladi, te da ih je nosila ta mladost i ideja za stvaranjem Republike Srpske i očuvanjem vjekovnih ognjišta.

- Naša uloga kao odreda je inače bila uloga jedne mobilne jedinice, to je možda i najveća snaga našeg odreda bila, ta mobilnost da smo mi skoro za pola sata mogli da krenemo iz naše baze na bilo koje ratište u Republici Srpskoj - izjavio je Bodiroga.

Nekadašnji pripadnik Trećeg odreda Specijalne brigade policije Srpske Јovo Samardžić rekao je da je ponosan što je bio dio ove jedinice za koju smatra da je u to vrijeme bila jedna od najelitnijih vojnih formacija u Republici Srpskoj.

- Bili smo na svim glavnim ratištima i to u najtežim periodima i vremenima za odbranu i opstanak Republike Srpske, ali i njeno nastajanje - rekao je Samardžić i dodao da je najteže bilo kad su ginuli njihovi saborci i prijatelji.

Parastos poginulim pripadnicima ovog odreda služen je kod spomenika poginulim pripadnicima policije, a zbog epidemiološke situacije, ove godine obilježavanje je proteklo bez većeg okupljanja.

Na spomenik poginulim pripadnicima policije u odbrambeno-otadžbinskom ratu cvijeće su položile delegacije veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske i Policijske uprave Trebinje.