latinica  ћирилица
05/12/2020 |  15:47 ⇒ 06/12/2020 | 09:00 | Autor: RTRS

Popadić: Ne postoji organ koji nije izložen uticaju kovida (VIDEO)

Specijalista neurolog Dušica Popadić rekla je u našoj emisiji Zdravosfera da ne postoji organ u ljudskom tijelu koji nije izložen uticaju kovida 19.
dr Dušica Popadić - Foto: RTRS
dr Dušica PopadićFoto: RTRS

Doktorka Popadić je istakla da većina pacijenata oboljelih od kovida 19 ima i neurološke probleme, samo što oni nisu u tolikoj mjeri izraženi kao pulmološki.

Ona kaže da je gubitak čula mirisa i ukusa neurološka manifestacija.

- Pacijenti sa blažim kliničkim slikama često imaju jake glavobolje. Dobra stvar je da kod pacijenata sa blažom kliničkom slikom to prođe za 15 dana, ali nekom treba i po šest mjeseci da se čula vrate - navodi doktorka Popadić.

Ona ističe da kod pacijenata sa težom kliničkom slikom postoji mogućnost dobijanja moždanog udara, s obzirom na to da kovid 19 može dovesti do stvaranja tromba i koagulacije.

Doktorka Popadić navodi da oboljeli od kovida 19 često budu konfuzni i imaju problem sa izgovaranjem riječi, te da je i to jedna od neuroloških manifestacija.

- Neki pacijenti razviju i epileptične napade i dođu do delirijuma, ali je još uvijek mali procenat i to je dobra stvar - zaključila je doktorka Popadić.

Povezane vijesti:

Kovid ostavlja trag na imunom sistemu