latinica  ћирилица
05/12/2020 |  19:12 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Da li je CIK podlegao pritisku bošnjačkih partija i medija? (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je danas objedinjene rezultate lokalnih izbora za sve gradove i opštine u Republici Srpskoj i FBiH, osim za Srebrenicu i Doboj.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

U CIK-u navode da će odluku za te dvije izborne jedinice donijeti kada se steknu neophodni uslovi.

Kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grjučić sa žaljenjem konstatuje da je Centralna izborna komisija BiH, uključujući i srpske članove, podlegla pritisku bošnjačkih partija i medija da se izbori ponište. CIK nije saopštio do kada je rok da potvrde ili ponište rezultate izbora u Srebrenici i Doboju.

Za Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH 2020. godine glasalo je šest članova, dok je jedan bio protiv, rekao je Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Јedino je Vlado Rogić, hrvatski član u Komisiji bio protiv Odluke. Odolio je konstantnim pritiscima iz Sarajeva koji traju od objavljivanja preliminarnih rezultata za načelnika Srebrenice, a prema kojima Mladen Grujičić ima gotovo nedostižnu prednost u odnosu na Aliju Tabakovića, a srpske stranke većinu za lokalnu skupštinu.

Јasno je Rogić rekao da nema nijednog argumementa da se ne potvrde rezultati lokalnih izbora u toj opštini, ali i Doboju.

- U moju kancelariju nije stigao nijedan ozbiljan dokument na osnovu kojeg bi se mogli utvrditi rezultati. Mi danas moramo imati u ovoj odluci utvrđene rezultate i za Srebrenicu i za Doboj - rekao je Rogić.

Na Rogićev apel reagovala je prozvana Vanja Bjelica Prutina, srpski član Komisije, argumentacijom da je na dan izbora u Srebrenici i Doboju kršen Izborni zakon. Ranije nije tako energično branila pravo više od 300 državljana BiH, uglavnom srpske nacionalnosti koji su nakon 1. oktobra dobili ličnu kartu u Srebrenici, ali nisu mogli da glasaju.

- Prema onomo što smo informisani, može se zaključiti da se masovno vršilo glasanje u ime drugog lica, potpisivanje u ime drugog lica i slično - rekla je ona.

Dosljedan sebi, drugi srpski član Komisije Јovan Kalaba ni riječi nije prozborio, ali je podigao ruku za Odluku kojom se Doboj i Srebrenica predstavljaju kao neuralgične tačke izbornog procesa.

Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, kaže da je sramotno što su srpski članovi glasali za Odluku, čime se Srebrenica, kako kaže, tretira kao sredina u kojoj ništa ne funkcioniše.

- To je očigledno pritisak koji su bošnjački političari izdejstvovali na CIK. Vjerujem da će nakon ispitivanja shvatiti da u Srebrenici nije bilo nikakvih prevara i da su prevare izvedene u FBiH, gdje se glasalo u odustvu a na šta smo mi ukazivali - ističe Grujičić.

Krnja odluka CIK o utvrđivanju rezultata za sve opštine i gradove, osim za Srebrenicu i Doboj, potvrdila je "vizionarstvo" njenog člana Suada Arnautovića. Јoš prije tri dana na jednoj sarajevskoj TV, najavio je mogućnost poništavanja i ponavljanja izbora u Srebrenici i Doboju.

CIK je za sada prolongirao odluku o utvrđivanju rezultata, ali ako budu slušali Arnautovića nije dalek put do poništavanja izbora, osim ako razum ne prevlada.