latinica  ћирилица
05/12/2020 |  19:18 ⇒ 06/12/2020 | 09:54 | Autor: RTRS

Novine izmijenjene Uredbe o Garantnom fondu (VIDEO)

Vlada Republike Srpske izmijenila je Uredbu o plasmanu sredstava preko Garantnog fonda.
Brojanje novaca - Foto: RTRS
Brojanje novacaFoto: RTRS

Kažu, dosadašnja realizacija garancija nije opravdala očekivanja, ali poslodavci smatraju da to može biti i dobar pokazatelj da privrednici nisu imali potrebu za novim kreditima.

Ipak, izmjenama su poboljšani uslovi. Između ostalog, produžen je rok otplate, ali i važenja ove uredbe. Povećan je iznos novca koje jedno preduzeće može da podigne u komercijalnoj banci, uz 70 odsto garancije Vlade Srpske.

Do sada su mala i srednja preduzeća, uz garanciju Vlade, mogla da dignu od 30 do 250.000 KM. Sada je taj iznos povećan.

Ministarka finansija Zora Vidović navodi da ta sredstva sada iznose od 50.000 do 400.000 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić dodaje da je produžen i rok otplate.

Novina je i da su velika preduzeća uključena u Garantni fond. Za njih je, kaže premijer Srpske Radovan Višković, obezbijeđen kredit i do milion KM.

Oni koji nisu uredno vraćali rate kredita bankama, na Garantni fond ne mogu da računaju. Ipak, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju u vrijeme pandemije, kredit u komercijalnim bankama uz garanciju Vlade moći će da dižu preduzeća koja nisu poslovala pozitivno. Višković navodi da će ta sredstva moći da koriste za otplatu dugova prema Poreskoj upravi.

Uredba o plasmanu sredstava preko Garantnog fonda, umjesto do kraja 2020. važi i cijelu sljedeću godinu. U ovaj program uključeno je devet komercijalnih banaka i dvije mikrokreditne organizacije.