latinica  ћирилица
05/12/2020 |  20:05 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Interventni otkup povrća spasio domaće proizvođače (VIDEO)

Problemi, koje je uzrokovala pandemija virusa korona, nisu zaobišli ni domaće povrtare.
Prerada povrća - Foto: RTRS
Prerada povrćaFoto: RTRS

Da nije bilo interventnog otkupa povrća u Srpskoj, za koji je Vlada izdvojila dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda, domaći povrtari pretrpjeli bi velike gubitke zbog nedostatka tržišta, a velike prehrambene industrije, bez pomoći Vlade ne bi mogle početi ovogodišnju kampanju prerade povrća.

U okviru interventnog otkupa koji je trajao od 10. avgusta do 30. novembra, otkupljeno je 15.000 tona povrća od domaćih proizvođača.

Ovom mjerom Vlade Srpske značajno su rasterećena domaćinstva od tržišnih viškova.

Rado Mihajlović iz Crnjelova na 20 hektara proizveo je više od 1.000 tona kupusa, paprike, lubenice. Kaže da je godina bila teška, na pijaci cijene niske, a potražnja mala. Interventni otkup bio je spas za povrtare.

- Značilo nam je ovo mnogo, da toga nije bilo, ostalo bi nam sve po njivama, ne bismo mogli sve prodati - priča Rado.

Među deset prerađivača i otkupljivača povrća, interventnu mjeru otkupa realizuje od 10. avgusta i PI Sava-Semberija. Ova fabrika je otkupila 6.300 tona povrća.

Da nije bilo pomoći Vlade i resornog ministarstva teško bi ušli u ovogodišnju kampanju prerade zbog problema sa plasmanom gotovih proizvoda od kojih je 90 odsto na stranom tržištu.

- Ne rade veliki tržni centri, hotelski lanci, naši distributeri naše proizvode drže na lageru. Mi, s druge strane moramo avansno da plaćamo, tako da bez mjera Vlade Srpske teško bi ušli u proizvodni proces - ističe Stevo Filipović iz PI Sava-Semberija.

Poljoprivredna zadruga Povrtarstvo iz Crnjelova ostvarila je za 50 odsto veći izvoz u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući mjerama Vlade za interventni otkup i subvencijama za izvoz.

- Deset feniga po kilogramu imamo dodatno ako izvezemo robu pa smo mogli po istoj cijeni po kojoj kupimo da izvezemo vani i to se pokazalo dobro - navodi Mićo Živić iz ove zadruge.

Od ukupno dva miliona koliko je izdvojeno iz Kompenzacionog fonda za interventni otkup povrća, po milion za preradu i izvoz, prerađivači i otkupljivači ostvariće premiju od 10 feniga po kilogramu otkupljenog povrća.

Podsticaji neće izostati ni povrtarima. 

- Svi proizvođači koji su predali povrće posredstvom ove mjere će imati pravo i na podsticaje koji su u Pravilniku - dodaje Predrag Sladojević iz Agencije za agrarna plaćanja Srpske.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede jedini u regionu su realizovali ovu mjeru pomoći proizvođačima i prerađivačima koji trpe posljedice pandemije, da prebrode ovu godinu.