latinica  ћирилица
05/12/2020 |  20:09 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Sezona svinjokolja; U Semberiji za sada nema trihineloze (VIDEO)

U Semberiji je počela sezona svinjokolja.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Ovaj posao se zbog pandemije virusa korona obavlja u specifičnim uslovima, uz poštovanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Meso se redovno kontroliše, a na ovom području za sada nije zabilježen nijedan slučaj trihineloze.

U našim krajevima svinjokolj se tradicionalno obavlja tokom novembra i decembra, a priprema mesa za zimu razlikuje se od mjesta do mjesta.

- Treba pripremiti svinje, pa othraniti, pa pripremiti sušaru i drva... Ali dobro je. Bitno je da se zdravo i živo, da u zdravlju pojedemo pa uz božiju pomoć i dogodine - priča Ljuban Dugić iz Međaša.

Peke, pečenice, slanina, kobasice, krvavice i ostali tradicionalni specijaliteti naše kuhinje pripremaju se po receptima koji se prenose sa koljena na koljeno.

- Najteže je klanje i šurenje, onda ide redom - slanine se kroje, čvarci se tope i ostalo... Nije lak posao, mora se poraniti - pojašnjava mesar Dragan Stojanović.

Zbog pandemije virusa korona, svinjokolj se ove godine odvija u drugačijim uslovima.

- Bilo nas je više, skupljala se rodbina, prijatelji, komšije, kumovi, ko je mogao... Išli smo od kuće do kuće i pomagali jedni drugima. Ove godine je sitaucija kakva jeste, ne smije narod, a ne bi ni mi, da stvaramo nikome probleme. Malo je oskudno i za majstore, a i za društvo. Nadamo da ćemo na godinu sve ovo kako je nekad bilo da uradimo - kaže Dragan Bešlić iz Balatuna.

Iako je svinjokolj tradicionalno muški posao, pune ruke posla imaju i domaćice. U domaćinstvu Јovanovića uredili su četiri zimine.

- Dočekuj, ispraćaj, pravi ručak, peri suđe... Drugi dan i treći dan ima još posla - priča Mara Јaovanović iz Međaša.

Ono čega se posljednjih decenija svi pridržavaju jeste kontrola na prisustvo opasnog parazita trihinele -trihineloskopija.

- Trihinela je zarazna bolest koja napada i ljude. Prije svega, unosi se mesom svinja. Izaziva teško kliničko oboljenje i nažalost čitav život ostaje kod onih koji su je preboljeli u kapsuliranom obliku, u mišićima - pojašnjava veterinar Srđan Pantić.

Posljednjih godina zaraženih životinja u Semberiji znatno je manje. Pošto je metoda kontrole ista, obavljaju je sve veterinarske stanice u Bijeljini po cijeni od 8 do 10 KM.