latinica  ћирилица
05/12/2020 |  21:44 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Crveno upozorenje za Јadran

Hrvatski meteorolozi najavili su za nedjelju natprosječno toplo i vjetrovito vrijeme, pa je za cijeli Јadran izdato crveno upozorenje, a u Istri se zbog obilnih padavina očekuju i bujične poplave.
Bura na Јadranu (foto: Ivo Ravlić / CROPIX) -
Bura na Јadranu (foto: Ivo Ravlić / CROPIX)

Vjetrovito i toplo za ovo doba godine najavljeno je za Slavoniju, Baranju i Srem, ali i za Јadran, gdje se očekuju i obilne padavine.

Na planinama će duvati umjeren do jak jugoistočni vjetar, a na sjevernom Јadranu jako i olujno jugo uz moguće orkanske udare.

Јoš vjetrovitije biće u planinama na sjevernom Јadranu, gdje se očekuju grmljavina i često obilna kiša, uz mogućnost bujičnih poplava, posebno i Istri, prenose hrvatski mediji.

Veoma vjetrovito biće i u Dalmaciji, pogotovo na srednjem Јadranu, gdje će jugo biti olujan, uz udare mjestimično veće od 120 kilometara na čas i talase na otvorenom moru od oko šest metara. Naveče će vjetar početi slabiti.

U narednoj sedmici u unutrašnjosti će biti promjenljivo, pogotovo u srijedu. Kiša će i dalje mjestimično padati, najčešće u planinskim krajevima gdje može biti i malo snijega, jer će temperatura vazduha biti u laganom padu.