latinica  ћирилица
05/12/2020 |  21:52 ⇒ 21:52 | Autor: sputniknews.com

Neredi u Francuskoj: Hapšenja, suzavac, barikade...

Na hiljade demonstranta okupilo se u više gradova u Francuskoj da izrazi protest protiv policijske brutalnosti i planova bezbjednosne politike predsjednika Emanuela Makrona za koje tvrde da podriva građanske slobode.
Francuska, neredi (Foto: Sputnjik) -
Francuska, neredi (Foto: Sputnjik)

Protest u Parizu je prerastao u nerede, a policija je uhapsila 22 osobe.

Policija je upotrijebila suzavac nakon što su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu.

Protest je gotovo odmah na početku prerastao u nasilje, jer su grupe crno odjevenih demonstranata pokrivenih lica počele da razbijaju prozore i pale automobile. Ubrzo su ulice u istočnom Parizu uronile u haos dok su demonstranti podizali barikade i palili ih. Razbijani su i pozori na nekoliko zgrada, uključujući supermarket, agenciju za nekretnine i banku, a zapaljeni su i automobili, prenosi RT.

Demonstranti su uništavali kamere video nadzora na njihovoj ruti i gađali policiju.

Demonstranti su nosili transparente "Francuska - zemlja policijskih prava" i "Povucite zakon o bezbjednosti". Skandirali su "Svi mrze policiju".

Organi reda bili su raspoređeni na ulicama u velikom broju i odgovorili su bacanjem suzavca.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerard Darmanin potvrdio je da su uhapšene najmanje 22 osobe i zahvalio policiji na hrabrosti pred "vrlo nasilnim pojedincima".

Protesta i nereda je bilo i u Nantu, a u njima su povrijeđena najmanje dva policajca.

Skup je u početku bio miran, a neredi su počeli kako se bližilo veče. Demonstranti su gađali policajce koja je odgovarala suzavcima.

Dva povrijeđena policajca sa protesta je odnijela hitna pomoć, a prema navodima lokalnih vlasti, najmanje 13 ljudi je uhapšeno nakon nereda.

Protesta je bilo u više gradova u Francuskoj.

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu koji je održan prošle nedjelje.

Makronova stranka je ove nedjelje saopštila da će načiniti izmjene predloženog zakona koji nastoji da ograniči dijeljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i ljevice.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu podijeljen snimak na kojem je on zabilježen.

Kritičari tvrde da bi originalni prijedlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava optužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmijenjen prijedlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.