latinica  ћирилица
06/12/2020 |  09:38 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Trendafilova: Sud će obezbijediti da pravda bude zadovoljena

Predsjednica Specijalizovanih vijeća u Hagu, odnosno suda za albansku terorističku OVK, Ekaterina Trandafilova rekla je da će se obezbijediti da pravda bude zadovoljena, a da pitanje priznanja samoproglašenog Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno SAD, ne spada u mandat ovog suda.
Ekaterina Trandafilova - Foto: AP
Ekaterina TrandafilovaFoto: AP

- To su isključivo politička pitanja koja nemaju nikakve veze sa nama kao sudskom ustanovom... Vjerujem da će rad Vijeća, odluke, nalozi i presude govoriti sami za sebe. Јavnost će sama moći da zaključi da li je ovaj sud ispunio ulogu koja mu je povjerena mandatom - navela je Trandafilova.

Prema njenim riječima, mandat ovog suda je da obezbijedi da se odgovorna lica privedu pravdi i da pravda bude zadovoljena u skladu sa najvišim standardima, mandatom suda, pravnom regulativom i relevantnim međunarodnim standardima, nakon temeljite analize predočenih dokaza.

Ona je rekla za Politiku da Specijalizovana vijeća nisu političko tijelo, te da ovaj sud funckioniše bez ičijeg političkog ili bilo kojeg drugog uticaja i uplitanja i da se sudije rukovode samo zakonom.

Na pitanje u kojoj su fazi pripreme za suđenja povodom dvije optužnice podignute protiv bivših pripadnika terorističke OVK, od kojih su se sedmorica našla u pritvoru, Trendafilova je odgovorila da se sudija za prethodni postupak stara da predmet bude spreman za suđenje u razumnom roku, ali da je teško reći koliko prethodni postupak može da traje.

Trandafilova, koja će na čelu ovog suda ostati u naredne četiri godine, istakla je da je bezbjednost žrtava i svjedoka od najvećeg značaja, te da u ovom sudu postoji specijalizovana služba, čiji je zadatak pružanje zaštite i podrške prije, tokom i poslije suđenja, ali da su aktivnosti te službe strogo povjerljive.

Trendafilova je rekla da svako ko vjeruje da je lično pretrpio tjelesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posljedicu nekog krivičnog djela iz optužnice, može podnijeti prijavu za priznavanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku.

Prema njenim riječima, lice koje želi da dobije status žrtve, a ispunjava uslove, treba da popuni prijavu na sajtu ovog suda i da je podnese bilo kojim bezbjednim portalom putem veb sajta ili imejlom.

Tokom ove godine podignute su tri optužnice protiv pripadnika terorističke OVK za zločine protiv Srba, i nelojalnih Albanaca, od kojih su dvije potvrđene, a u pritvoru su sedmorica komandanata i veterana OVK, među kojima i Hašim Tači.