latinica  ћирилица
06/12/2020 |  10:55 ⇒ 10:55 | Autor: sputniknews.com

Stejt department izdvaja pola miliona dolara na borbu protiv korupcije u Srbiji

Biro američkog Stejt departmenta za sprovođenje zakona i borbu protiv međunarodne trgovine drogom izdvojiće do 500.000 dolara za projekat pod nazivom "Građani protiv korupcije", koji će biti sproveden u Srbiji, navodi se u opisu odgovarajućeg granta sa kojim se upoznao RT.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

Kako se navodi u dokumentu, inicijativa je usmjerena na pomoć u izgradnji civilnog društva koje u potpunosti "sarađuje sa Vladom Srbije politički i kroz pravosudni sistem" sa naglaskom na borbi protiv korupcije.

- Projekat "Građani protiv korupcije" ima za cilj jačanje veza između institucija sektora pravde i vladavine prava sa stanovništvom kojem služe, pružanjem podrške lokalnim obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva - precizira se u tekstu.

Budući učesnici inicijative vršiće zadatke usmjerene na jačanje vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji, pomaganje povećavanju odgovornosti i transparentnosti državnih vlasti, uključivanje mladih u ove procese i obezbjeđivanje slobode medija i informacija.

Za grant mogu da se prijave srpske nevladine organizacije i obrazovne ustanove sposobne da ispune postavljene zadatke.

Kako se navodi u dokumentu, sve ukupno će na realizaciju projekta biti dodijeljeno pet grantova, čija veličina može varirati od 50 hiljada do 100 hiljada dolara.

Ljetos su objavljeni planovi Stejt departmenta da dodijeli grant neprofitnim organizacijama koje će pomoći "jačanju veza" između građana Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a takođe će olakšati ulazak Srbije u Evropsku uniju.