latinica  ћирилица
06/12/2020 |  12:10 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

"CIK produžena ruka SDA"

Odluka Centralne izborne komisije da ne objavi rezultate za Grad Doboj i Opštinu Srebrenica u Republici Srpskoj, potpuno je ogolila ulogu CIK-a kao produžene ruke SDA, saopšteno je iz Ujedininjene Srpske, nakon što su juče utvrđeni rezultati u svim opštinama i gradovima, osim u Srebrenici i Doboju, gdje će biti utvrđeni naknadno.
Ujedinjena Srpska - Foto: ilustracija
Ujedinjena SrpskaFoto: ilustracija

Iz Ujedinjene Srpske dodaju da SDA poljuljani rejting i loš izborni rezultat pokušava popraviti "stvaranjem i plasiranjem afera u Republici Srpskoj i to u Srebrenici, za koju Bošnjake vežu posebne emocije".

- Јasno je da je Grad Doboj, u kojem nema nikakvih političkih nepoznanica, korišten samo kao alibi da bi se pokušali poništiti izbori u Srebrenici. Ujedinjena Srpska javno pita u čemu je razlika što su neki bošnjaci glasali za srpskog kandidata u sarajevskoj Opštini Centar i u Srebrenici? Da li se Bošnjacima u Republici Srpskoj nameće i uslovljava glasačko pravo i da li je to kršenje zakona? - navodi se u saopštnju.

Dodaju da je narod u Srebrenici do sada birao kandidate, i bošnjačke i srpske nacionalnosti, i to je isključivo pravo građana Srebrenice i na ovim i budućim izborima, a svako mijenjanje njihove volje je kršenje zakona i manipulacija.

- Da li je problem u tome što se jedni srpski kandidati smatraju podobnim, a drugi nepodobnim? Da li po toj matrici imaju i podobne i nepodobne partije, pa bi CIK jedne zabranio a druge štitio i favorizovao? Da li su po tom kriterijumu podobnosti za SDA birani i članovi CIK, i da li se po tom kriterijumu pokušava mijenjati volja naroda? - navode u Ujedinjenoj Srpskopj.

Iz Ujedinjene Srpske pitaju da li su SDS i PDP svjesni da im je ova uloga za neobjavljivanje rezultata izbora u Srebrenici providna i sramna?

- Republika Srpska je sposobna da zaštiti volju građana Srebrenice, i Ujedinjena Srpska poziva sve građane, partije i Institucije Republike Srpske da zaštite volju građana i djeluju zajedno i odlučno. Republika Srpska je trajna i vječna, a podobni uvijek imaju kratak rok trajanja ili mandata - zaključuje se u saopštenju.