latinica  ћирилица
06/12/2020 |  12:27 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Tegeltija: Konačna odluka, najvjerovatnije, u četvrtak

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da će, najvjerovatnije, u četvrtak, 10. decembra, na konferenciji za novinare objaviti i obrazložiti odluku u vezi sa zahtjevima da podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Savjeta.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija nije želio da komentariše atmosferu koja ovih dana u BiH obiluje brojnim reagovanjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, ali i javnosti u vezi sa aktuelnom situaciom u VSTS-u i pravosuđu BiH, uopšte.

Odbio je da govori i o određenim medijskim napisima da je na pojedine članove VSTS-a vršen "pritisak sa strane" da glasaju protiv predsjedavajućeg ove pravosudne institucije.

Tegeltija je u petak na svom Tviter nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjaluci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na posljednjoj sjednici VSTS-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTS-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je "usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, što znatno otežava rad VSTS-a i započetih projekata".

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Јedan od zaključaka bio je i taj da VSTS konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova bezbjednost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

U trećem zaključku se navodi da se VSTS ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Savjeta na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.