latinica  ћирилица
06/12/2020 |  13:51 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Suštinske razlike između Britanije i EU i dalje prisutne

Razgovori između Velike Britanije i EU o trgovinskom sporazumu poslije Bregzita došli su u konačnu fazu, ali su suštinske razlike i dalje prisutne, rekao je danas britanski ministar poljoprivrede DŽordž Јustis.
Bregzit (foto: businessdaily.co.zw) -
Bregzit (foto: businessdaily.co.zw)

- Mislim da smo sada došli do konačne faze pregovora u smislu da možemo da odlučimo da li se uopšte moći postići sporazum ili ne - rekao je Јustis za Bi-Bi-Si.

On je dodao da, ako se atmosfera poboljša i ostvari veliki napredak, onda se uvijek može naći dodatnog vremena za produženje.

- Ali, ukoliko ne riješimo ova suštinski važna pitanja o kojima nismo saglasni, onda ćemo morati donijeti konačan stav o sporazumu u narednih nekoliko dana - rekao je on.

Šef britanske regulatorne agencije za lijekove DŽun Rejn rekla je da su oni spremni za Bregzit bez sporazuma.

- Mi smo spremni za svaki mogući ishod - odgovorila je ona na pitanje da li vakcinacija protiv kovida 19 može da bude poremećena ako Britanija i EU ne postignu sporazum do kraja tranzicionog perioda.

Agencija je odobrila vakcinu protiv kovida 19.

Pregovarači dvije strane sastaće se danas u Briselu što se vidi kao posljednji pokušaj za postizanje sporazuma prije isteka prelaznog perioda 31. decembra.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će razgovor sa britanskim kolegom Dejvidom Frostom pokazati da li je moguće postići trgovinski sporazum ili ne.

Kako su ranije rekli predstavnici dvije strane sporazum nije moguć ako se ne riješe tri ključne sporne stavke, koje se odnose na ribarenje, pravila konkurencije odnosno trgovanja na jednakim osnovama i upravljanje.