latinica  ћирилица
06/12/2020 |  14:40 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Đokić: Srpski članovi CIK-a nisu smjeli da podrže odluku

Lider Socijalističke partije Petar Đokić smatra da srpski članovi Centralne izborne komisije BiH nisu smjeli da podrže odluku da ne objave rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- CIK je sada postao faktor destrukcije života u Srebrenici, što nije smio sebi da dozvoli. Dugoročno ovo nije dobar postupak CIK-a za život ljudi u Srebrenici, jer će na ovaj način samo produbiti podjele. To se nije smjelo desiti - rekao je Đokić Srni.

On smatra da Srebrenica i Doboj nisu za poređenje kada je riječ o interesu koji postoji za te dvije lokalne zajednice.

Bošnjačka javnost, pojasnio je Đokić, posebno je zainteresovana za Srebrenicu i oni nikako da prihvate da ni ovaj put nisu uspjeli da na mjesto načelnika vrate Bošnjaka.

- Mislim da je to ključni razlog zboga čega su, vjerovatno, izlobirali većinski članove CIK-a da ospore izbore u Srebrenici. U Doboju je bilo primjedbi i prigovora na tok glasanja i moguće da je su sada unutar Komisije postigli dogovor i da se na taj način opredijele da bi dobili Srebrenicu da podrže i Doboj i da se rezultati u Doboju ospore - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, članovi CIK-a iz reda srpskog naroda nisu smjeli da da budu na strani takvog stava, već bi trebalo da imaju viši nivo obaveze prema Republici Srpskoj i njenim interesima.

- Treba detaljno istražiti šta se zapravo desilo u CIK-u, zašto su postupali na takav način pri donošenju takvih odluka. Mislim da nije trebalo da donesu takvu odluku - rekao je Đokić, te dodao da je moguće da u pozadini stoji neki nalog za to.

On je ocijenio da su lokalni izbori u Srebrenici legalno provedeni, da nije bilo nepravilnost i da su Mladen Grujičić i odborničke liste apsolutno legalne.