latinica  ћирилица
06/12/2020 |  19:15 ⇒ 07/12/2020 | 09:07 | Autor: RTRS

Ko će biti dio skupštinske većine, a ko opozicija? (VIDEO)

Objavljene i potvrđene rezultate lokalnih izbora analiziraju i političke partije.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Najviše glasova, kada se saberu sve lokalne zajednice, dobio je SNSD. U ovoj stranci kažu da nisu nezadovoljni ostvarenim, iako ostaje žal za gradonačelničkim mjestima u Banjaluci i Bijeljini.

Opozicija u Republici Srpskoj svoje zadovoljstvo zasniva na tom rezultatu.

CIK BiH objavio je utvrđene rezultate lokalnih izbora. Ako je suditi prema izjavama većih političkih stranaka, u Republici Srpskoj niko od njih nije nezadovoljan.

SNSD jeste izgubio gradonačelničku poziciju u Banjaluci i Bijeljini, ali ne i skupštinsku većinu u ovim gradovima.

U Prijedoru, Gradišci, Zvorniku i Trebinju njihov kandidat je gradonačelnik, a imaju i najviše mandata u lokalnim parlamentima.

Izbornoj računici dodaju i ukupan rezultat ove političke partije, koji je više od 200.000 glasova za kandidatske liste.

- Dobili smo daleko više nego prošli put. Dobili smo tri odsto više glasova nego 2016, mada je izašlo 10 odsto manje stanovništva na izbore - kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

- SNSD je apsolutni pobjednik ovih izbora. 10.000 glasova više na ovim loklanim izborima u odnosu na 2016. Pobjede u 44 grada i opštine i tri opštine u Federaciji BiH - dodaje član GO SNSD-a Igor Žunić.

U Istočnom Sarajevu prvi put je izabran gradonačelnik neposredno na izborima. I on dolazi iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na krilima pobjede za gradonačelnika, ostvarene zajedno sa koalicionim partnerima u najvećem gradu Srpske i u Bijeljini, u SDS-u zasnivaju zadovoljstvo izbora. Ali svjesni su da rezultat stranke nije na zavidnom nivou.

- 80.000 glasova za listu, to je nešto sa čim nismo zadovoljni. Mi znamo naše neuralgične tačke i nadamo se da ćemo to popraviti - istakao je Rado Savić, potpredsjednik SDS-a.

Osim Banjaluke i Bijeljine, za gradonačelničko mjesto opozicija u Republici Srpskoj ističe i rezultate, između ostalih, u Brodu i Modriči. Ne misle da će biti velikih problema u funkcionisanju lokalnih zajednica tamo gdje ne budu imali skupštinsku većinu.

- Zajedno sa koalicionim partnerima osvojili smo 20 opština, to je jedna trećina opština. Imamo sjajne pobjede kojima je SDS doprinio u Banjaluci i Bijeljini - dodaje Savić

- Mi ćemo predlagati dobre stvari, a oni neka odbiju pa nek idu pred narod - naglašava prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović. 

U SNSD-u kažu da će sve dobre ideje podržati, pa i one koje dolaze od načelnika ili gradonačelnika iz političkih partija koje nisu u koalciji sa njihovom strankom.

- Sve dobre ideje ćemo podržati, a loše poteze žestoko kritikovati - kategoričan je Žunić.

Specifičnost ovih lokalanih izbora je i da prvi put u lokalnim skupštinama Stoca i Orašja, opština u Federaciji BiH, sjede odbornici partija sa sjedištem u Republici Srpskoj. Oni su članovi SNSD-a.